Ambachtelijk vanille roomijs bestaat uit eidooiers, suiker, melk en slagroom, voor echt vanille roomijs voeg je het merg van de vanillestokjes toe, waardoor je kleine zwarte puntjes in het ijs krijgt. Het melk-ei-slagroom-mengsel wordt draaiende bevroren d.m.v. een ijsmachine. Heb je die niet, geen probleem, doe het mengsel in een schaal in de diepvries die je om het half uur telkens stevig doorroert. Je kunt het ijs direct na het draaien als “vers ijs” of “softijs” nuttigen, maar de voorkeur verdient het om het ijs 12 uur afgesloten te laten rijpen in de vriezer.
Ingrediënten voor 600 ml
1/2 liter volle melk
1/2 liter slagroom
1 vanillestokje
6 eidooiers
150 gr witte basterdsuiker (als je dat niet in huis hebt kun je ook kristalsuiker gebruiken)
Bereiding ambachtelijk vanille roomijs
Meng het eigeel met de suiker in een kom en klop het lekker luchtig met een mixer of garde.Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Meng de slagroom met de melk in een pannetje en voeg de merg en het opengesneden vanillestokje toe. Breng aan de kook. Haal het stokje eruit en schenk het kokende mengsel bij het eigeel en klop goed door.
Doe het geheel vervolgens in een schone pan en zet weer op een laag vuur. Roer goed totdat de mengsel begint in te dikken, maar breng niet meer aan de kook. Het wordt dan een beetje vla achtig. Schenk e.e.a. vervolgens in een lage metalen kom en zet in de diepvries. Roer om het halve uur heel stevig door. Na ongeveer 2,5 -3 uur heb je dan al heerlijk heerlijk vanille roomijs.
ps. Eens leuk met je vrienden, familie of collega’s in onze keuken staan? Kijk ook eens op onze andere website deKookworkshop.nl!