Home Recepten Schenkel gestoofd met vergeten groenten

Schenkel gestoofd met vergeten groenten

door Peter Eemsing
0 reageer 5,7K views

Wat doe je met twee schenkels, ja alweer van de Wenumhoeve,  anders dan ossobuco maken? De schenkel is eigenlijk een mooi stuk vlees met bot vol van smaak. Je moet het alleen weten klaar te maken. In mijn koelkast had ik nog wat rode krieltjes, meiraap, boontjes en oerbietjes liggen, dus leuk om mee te experimenteren. Door het langzaam laten garen in de oven is het een heerlijk gerecht geworden en zeker voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten

2 schenkels met volop vlees er aan
2 kleine uitjes of 1 grote grof gesneden
bosje peterselie fijngesneden
2 knoflook teentjes fijngesneden
handjevol krieltjes
2 oerbieten in kwartjes
50 ml madeira of rode port
100 ml kalfsbouillon, of een blokje met 100 ml water
2 meiraapjes in kwartjes
4 gepureerde tomaten of een blikje tomatenpuree
1 sinaasappel in kwartjes
een mooie gietijzeren pan die ook goed in de oven kan
2 takjes rozemarijn
wat olie
handje bloem
peper en zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden Verhit ondertussen alvast je ovenvaste pan op een gemiddeld vuur. Doe de olie erin tot hij mooi begint te walmen.

Haal je schenkels door de bloem, je kan de bloem eventueel mengen met wat peper en zout en braad ze kort aan 2 kanten ongeveer 2 minuutjes totdat ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze even apart op je vleesplank of bord. In het braadvet in de pan waar je het vlees in hebt gebakken  bak je vervolgens knoflook, uitjes, aardappeltjes, krieltjes, bieten, meiraapjes en wat je verder nog wil toevoegen op een gemiddeld vuur ongeveer 4-5 minuutjes. Haal de pan van het vuur.

Doe de schenkels weer terug in de pan ( de schenkels moet contact maken met de bodem van de pan dus duw de groenten etc. er weer omheen) Voeg de tomatenpuree, bouillion en port toe Leg er de rozemarijn en de sinaasappelpartjes op. Doe het deksel op de pan Zet je pan ongeveer 3 uur in je voorverwarmde oven of tot het vlees smeltend mals is en uit elkaar valt als je er een lepel in zet. Voor het serveren haal je de takjes rozemarijn eruit en strooi je er de peterselie overheen. Eet smakelijk!  

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...