Home Recepten Moussaka, de enige echte!

Moussaka, de enige echte!

door Christa Dreef
130 views
moussaka

Met dit recept maak je een heerlijke moussaka, de enige echte! Ik zal niet zeggen dat dit een echt authentiek recept is, maar de smaak is dat wel. Het is best een bewerkelijk recept, dus trek er wel even wat tijd voor uit.

Je maakt een flinke ovenschaal vol met dit recept voor moussaka, meer dan voldoende voor 6-8 personen

Ingrediënten:

  • 1 kilo rundergehakt
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 theelepels piment
  • 4 theelepels kaneel
  • 5 theelepels oregano
  • 3 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 4 grote aardappels
  • 2 aubergines
  • zout
  • witte peper
  • olijfolie om te bakken

voor de bechamelsaus:

  • 750 ml volle melk
  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 2 eidooiers
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • witte peper
  • zout

Bereidingswijze moussaka:

Gehaktsaus maken:

Je begint met het maken van de gehaktsaus voor de moussaka. Pel de uien en snij de uien in mooie kleine blokjes. Verwarm een grote braadpan en doe daar -als de pan heet- is een scheutje olijfolie in. Voeg dan de uien toe en bak die tot ze glazig worden. Voeg dan de laurier erbij en voeg de fijngesneden knoflook toe. Vervolgens doe je het gehakt erbij. Roer alles goed door, zodat het gehakt mooi rul wordt. Maak het blikje tomaten puree open en roer de puree door het gehakt. Blus af met de witte wijn en het blikje gepelde tomaten en voeg dan de kruiden toe (oregano, piment en kaneel) en breng op smaak met wat zout en witte peper. Zet het vuur laag, doe een deksel op pan en laat de saus lekker een beetje pruttelen zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Aardappel en aubergine bereiden:

Schil de aardappelen en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken. Gebruik daarvoor een mandoline zodat je mooie dunne plakken krijgt van niet meer dan 2 mm dik. Ook de aubergines snijd je in de lengte in plakken van ongeveer 2 mm dik. Leg de plakken aubergine even in een kom met zout water en laat ze een minuut of 10 weken. Dep daarna droog. Pak vervolgens een grillpan en gril zowel de aardappelplakken als de aubergineplakken zodanig dat ze een beetje bruin kleuren. Je bent hier best even mee bezig, maar doe het wel want het komt de smaak ten goede. Voeg eventueel telkens een klein beetje olijfolie toe aan de grillpan.

Vet een grote ovenschaal goed in met wat olijfolie en leg dakpansgewijs een laag aardappelplakken onderin de schaal. Doe daarop een laagje van de gehaktsaus en vervolgens een laag aubergineplakken. Dan weer een laag aardappelplakken, gehaktsaus en aubergineplakken. Maak tot slot de bechamelsaus, want die giet je er als topping overheen.

Bechamelsaus maken:

Begin met het smelten van de boter in een kookpannetje. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Roer door met een garde zodat de bloem goed gaart. Verwarm intussen de melk iets zodat deze lauw is en giet de melk erbij onder voortdurend kloppen met de garde. Je zult zien dat de saus dan al wat begint te binden. Strooi dan de kaas erbij en roer weer goed door. Voeg de nootmuskaat toe en breng de saus verder op smaak met wat witte peper en zout (een klein beetje, een snufje). Als de saus mooi dik is haal je de saus van het vuur en klop je er met de garde nog 2 eidooiers door.

Giet de saus daarna in de schaal met de moussaka en zet de schaal zo’n 40 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. De bovenkant zal mooi goudbruin kleuren. Serveer de moussaka met een lekkere Griekse salade (tomaat, ui, komkommer, feta en wat olie).

Eet smakelijk!

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...