Home Recepten Ropa Vieja dé trots van de Cubaanse keuken

Ropa Vieja dé trots van de Cubaanse keuken

door Peter Eemsing
0 reageer 24 views
ropa vieja

Ropa Vieja is dé trots van de Cubaanse keuken, een gerecht dat de warmte en hartelijkheid van Cuba perfect weet te vangen in één bord. Met zijn oorsprong in de Canarische Eilanden, bracht dit stoofgerecht van draadjesvlees al snel de zon mee naar Cuba, waar het een lokale favoriet werd. De naam “Ropa Vieja” betekent letterlijk “oude kleren,” en verwijst naar het vlees dat uit elkaar valt in zachte draadjes, net als versleten stof. Wat het extra bijzonder maakt, is de rijke, langzaam gegaarde tomatensaus vol paprika’s, kruiden en een vleugje rook, die de bavette doordrenkt met diepe, volle smaken.

Dit gerecht wordt vaak geserveerd met gele rijst, zwarte bonen en gebakken bakbananen – een heerlijke combinatie die het beste van de Cubaanse keuken op één bord brengt. Eenvoudig te maken, boordevol smaak en altijd een hit aan tafel.

Ropa Vieja Recept voor Twee Personen

Ingrediënten

Voor de Ropa Vieja:

  • 400 g bavette (flanksteak)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1/2 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1/2 groene paprika, in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 g tomatenblokjes uit blik (of 2 rijpe tomaten, fijngehakt)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1 laurierblad
  • 200 ml runderbouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Voor de bijgerechten:

  • 100 g gele rijst (bijvoorbeeld met saffraan of kurkuma)
  • 1 kleine bakbanaan, in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 100 g zwarte bonen (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • Limoenpartjes voor serveren

Bereiding

Vlees bereiden: Verwarm de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de bavette toe en braad deze aan beide kanten kort aan tot hij mooi bruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het apart.

Groenten fruiten: In dezelfde pan, voeg de ui, paprika en knoflook toe. Bak de groenten 3-4 minuten totdat ze zacht en geurig zijn.

Stoofpot maken: Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, oregano, laurierblad, en runderbouillon toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg de bavette terug in de pan en zorg dat het vlees goed bedekt is met de saus. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna op laag vuur sudderen. Dek de pan af en laat het vlees 1,5 tot 2 uur stoven, of totdat het vlees zacht genoeg is om gemakkelijk uit elkaar te trekken met een vork.

Bijgerechten bereiden: Kook de gele rijst volgens de instructies op de verpakking. Houd het warm tot het serveren. Verhit de plantaardige olie in een koekenpan en bak de plakjes bakbanaan aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm de zwarte bonen in een kleine pan of magnetron en breng op smaak met een snufje zout.

Vlees versnipperen: Haal de bavette uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar in draadjes. Doe het vlees terug in de pan en meng het goed met de saus.

Serveren: Verdeel de gele rijst over twee borden. Schep de Ropa Vieja naast de rijst en voeg de gebakken bakbananen en zwarte bonen toe. Garneer met verse koriander en serveer met partjes limoen voor wat extra frisheid.

Geniet van deze smakelijke Ropa Vieja! Met dit gerecht haal je een stukje Cuba in huis – een explosie van smaken die je gegarandeerd zal verrassen en verwarmen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...