Home Recepten Echte winterse bruine bonensoep

Echte winterse bruine bonensoep

door Christa Dreef
0 reageer 12,2K views
bruine bonensoep

Een aanrader is deze lekkere  winterse bruine bonensoep. Een echte maaltijdsoep, gemaakt van veel verse groenten en vlees, op basis van slow cooking. Heerlijk om te eten op een koude een gure dag met zelf gebakken brood. En bruine bonen zijn supergezond!

Instructies bruine bonensoep

Pak een grote pan (ik gebruik meestal een pan waar 15 liter vocht in kan). Doe de klapstuk, speklapjes in de pan en braad kort (op een laag vuur) aan, voeg vervolgens water toe totdat het vlees net onder water staat (ongeveer 2,5 liter) en voeg daarna de laurier en zout en peper toe.

Snijd vervolgens de uien, bleekselderij, knolselderij, wortel, knoflook en prei in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Giet er vervolgens water bij totdat de groenten en het vlees net onder water staan (je voegt dan ongeveer een liter water toe) en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de harde bruine bonen toe en laat ongeveer 3 uur doorkoken op een laag vuur (je soepje staat dan dus gewoon lekker een beetje te pruttelen). Haal de pan vervolgens van het vuur en laat een nachtje afkoelen.

Vis de volgende dag de laurier uit de pan en snijd het vlees in kleine stukjes (het vlees is dan zo gaar dat het uit elkaar valt) en haal ongeveer de helft van de bonen uit de pan. Dat is even een werkje, maar wel de  moeite waard. Pureer vervolgens de achtergebleven ingrediënten met een staafmixer en voeg daarna het vlees en de hele bonen weer toe. Verdun de soep zo nodig met ongeveer 500 ml runder- of kippenbouillon. Zet de pan weer op laag vuur en voeg de rookworsten en de blikjes gemengde bonen aan het geheel toe. Verwarm de soep langzaam tot het net niet kookt en haal dan de rookworsten uit de pan om ze in dunne plakjes te snijden, die je vervolgens weer in de pan doet. Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

Ps de volgende dag is de soep nog lekkerder!

Ingrediënten bruine bonensoep voor 6-8 personen

650 gram klapstuk rund
2 stuks runderschenkel met vlees
6 speklapjes
2 middel grote winterwortels
2 flinke preistronken
2 grote rode uien
2 flinke knoflooktenen
2 stengels bleekselderij
300 gram knolselderij
eetlepel zout
eetlepel gemalen zwarte peper
2 laurierblaadjes
500 gram harde bruine bonen
500 ml runder- of kippenbouillon
2 kleine blikjes gemengde bonen van Bonduelle
2 verse rookworsten

Bereiding

Pak een grote pan (ik gebruik meestal een pan waar 15 liter vocht in kan).

Doe de klapstuk, speklapjes in de pan en braad kort (op een laag vuur) aan, voeg vervolgens water toe totdat het vlees net onder water staat (ongeveer 2,5 liter) en voeg daarna de laurier en zout en peper toe. Snijd vervolgens de uien, bleekselderij, knolselderij, wortel, knoflook en prei in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Giet er vervolgens water bij totdat de groenten en het vlees net onder water staan (je voegt dan ongeveer een liter water toe) en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens de harde bruine bonen toe en laat ongeveer 3 uur doorkoken op een laag vuur (je soepje staat dan dus gewoon lekker een beetje te pruttelen).

Haal de pan vervolgens van het vuur en laat je bruine bonensoep afkoelen en zet een nachtje in de koelkast. Vis de volgende dag de laurier uit de pan en snijd het vlees in kleine stukjes (het vlees is dan zo gaar dat het uit elkaar valt) en haal ongeveer de helft van de bonen uit de pan. Dat is even een werkje, maar wel de  moeite waard. Pureer vervolgens de achtergebleven ingrediënten met een staafmixer en voeg daarna het vlees en de hele bonen weer toe.

Verdun de soep zo nodig met ongeveer 500 ml runder- of kippenbouillon. Zet de pan weer op laag vuur en voeg de rookworsten en de blikjes gemengde bonen aan het geheel toe. Verwarm de bruine bonensoep langzaam tot het net niet kookt en haal dan de rookworsten uit de pan om ze in dunne plakjes te snijden, die je vervolgens weer in de pan doet. Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

Ps de volgende dag is de bruine bonensoep nog lekkerder!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...