Romige Penne met Shiitake (en optioneel kip)
Ben je op zoek naar een eenvoudig maar overheerlijk pastagerecht? Deze Romige Penne met Shiitake combineert perfect gekookte pasta met sappige shiitake champignons en een rijke, kruidige roomsaus. Wil je er wat extra’s aan toevoegen? Kies dan voor stukjes malse kip, die dit gerecht net wat meer body geven.
De shiitake zorgen voor een diepe umami-smaak, terwijl kookroom en Parmezaanse kaas het geheel heerlijk romig maken. Zo zet je in korte tijd een bord pasta op tafel dat niet zou misstaan in een Italiaans restaurant. Serveer met een frisse groene salade of wat knapperig brood en geniet.
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 200 g penne
- 150 g shiitake champignons, in plakjes
- optioneel: 150 g kipfilet of kippendij, in blokjes
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 ml kookroom
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl gedroogde oregano
- ½ tl tijm
- 1 el olijfolie
- 1 el boter
- zout en peper
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- verse peterselie, fijngehakt
Bereidingstijd
± 25 minuten
Bereidingswijze
Pasta koken
Kook de penne in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 10-12 minuten). Giet af en houd een kopje kookvocht apart.
Kip bakken (optioneel)
Verhit de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de kipblokjes rondom goudbruin en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Haal ze daarna uit de pan en zet even opzij.
Shiitake en ui bakken
Voeg de boter toe aan dezelfde pan. Bak de ui en knoflook een paar minuten tot ze glazig zijn. Voeg de shiitake toe en bak 3-4 minuten mee tot ze mooi zacht worden.
Saus maken
Doe de kip (als je die gebruikt) terug in de pan. Voeg de oregano, tijm en kookroom toe en laat het geheel 2-3 minuten zachtjes inkoken. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om de saus wat losser te maken.
Alles mengen
Schep de gekookte penne door de saus. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer goed zodat alles bedekt is met de romige saus.
Serveren
Bestrooi met verse peterselie en extra Parmezaanse kaas. Serveer direct, eventueel met een frisse salade of wat knapperig brood.
Tips
- Houd je van wat pit? Voeg een snufje chilivlokken toe aan de saus.
- Laat de kip weg voor een heerlijk vegetarisch gerecht dat net zo smaakvol is.