Deze pompoenlasagne is vegetarisch en werkelijk verrukkelijk (al zeg ik het zelf). In plaats van deegplakken gebruik je flinterdunne plakken flespompoen en de vulling bestaat uit een tomaten-pompoensaus en een spinazie/kaas mengsel.
Flespompoen is een vaasachtige vrucht met een lange nek en een ronde basis. De schil is redelijk zacht, beige tot geel van kleur en makkelijk te verwijderen. De flespompoen bevat een oranje, vlezige pulp en heeft een zoete nootachtige smaak. Ik associeer pompoen altijd met het najaar en de winter, maar deze soort is het hele jaar door verkrijgbaar.
Dit recept is voldoende 4 personen.
Ingrediënten pompoenlasagne:
1 grote flespompoen
2 tenen knoflook
1 pakje passata (500 gram)
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
2 grote uien
1 eetlepel olie
400 g verse spinazie
250 g ricotta
150 g gorgonzola
100 gram oude geraspte kaas
snufje versgemalen peper
Bereidingswijze pompoenlasagne:
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht)
Snijd de bolle onderkant met daarin de zaadjes van de pompoen af en schaaf de bovenkant (met schil) in heel dunne plakken met een mandoline. Verwijder uit het bolle deel de pitten, verwijder ook de schil en snijd in stukjes. Hak 1 ui en de knoflook fijn en doe in een braadpan, bak tot de ui glazig wordt en voeg dan de pompoenstukjes toe, bak een paar minuten mee en voeg dan de passata toe. Roer goed door en voeg een theelepel zout en peper toe. Laat op een lage pit zachtjes pruttelen, zodat de saus langzaam aan iets indikt.
Verhit intussen in een grote pan een eetlepel olie, snijd de andere ui in reepjes en fruit de ui 2 tot 3 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en roerbak tot de groente net iets is geslonken. Voeg dan de ricotta en gorgonzola toe en laat dat door de spinazie heen smelten. Breng het mengsel eventueel nog wat extra op smaak met wat versgemalen peper.
Verdeel ongeveer een derde van de tomatensaus over de bodem van een grote ovenschaal. Bedek met een laag pompoenplakken. Bestrijk met een derde van het spinaziemengsel. Leg hier weer een laag pompoen op, bestrijk met tomatensaus en spinaziemengsel. Ga zo door met lagen maken en eindig met een laag pompoen met daarop een laag tomatensaus en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de lasagne ongeveer 45-50 minuten in de oven tot de pompoen gaar is. Je moet een lange saté prikker er gemakkelijk in kunnen steken. Neem de lasagne uit de oven en laat voor het aansnijden 10 minuten rusten. Snijd in stukken en bestrooi eventueel met nog wat extra oude kaas.