Home Recepten Okonomiyaki, Japanse pannenkoek

Okonomiyaki, Japanse pannenkoek

Met Okonomiyaki saus recept.

door Peter Eemsing
0 reageer 45 views
Okonomiyaki

Okonomiyaki is een leuke en lekkere Japanse pannenkoek, die je helemaal naar eigen smaak kunt vullen. Het woord “Okonomiyaki” mixt eigenlijk twee ideeën: “okonomi” betekent zoiets als “wat jij lekker vindt” en “yaki” staat voor bakken of grillen. Dus, het komt erop neer dat je erin kunt stoppen wat je maar wilt!

Dit gerecht vind je vooral in de Kansai- en Hiroshima-gebieden van Japan, en iedereen maakt het net een beetje anders. In Kansai doen ze alle ingrediënten door elkaar en bakken ze het als één geheel, terwijl ze in Hiroshima de Okonomiyaki in laagjes opbouwen en er soms nog noedels en een gebakken eitje aan toevoegen.

De basis van okonomiyaki is een mengsel van bloem, water of dashi (een soort Japanse bouillon), eieren, en geraspte kool. Daarna kun je helemaal losgaan met het toevoegen van ingrediënten zoals varkensvlees, zeevruchten, extra groentjes, kimchi of zelfs kaas. De hele Okonomiyaki wordt dan gebakken op een hete plaat of in een koekenpan en vaak geserveerd met een dikke, zoetige saus, mayonaise, wat zeewiersnippers en bonitovlokken.

Okonomiyaki is echt zo’n gerecht waar je gezellig met z’n allen van kunt genieten, vaak zelfs door samen aan tafel te bakken op van die ingebouwde grills. Het is hartig, vullend en je kunt het helemaal maken zoals jij het lekker vindt!

Dit is een basis recept voor Okonomiyaki die je zelf kunt aanpassen met ‘wat jij wil’

Ingrediënten voor twee personen, +/- 650 kcal per persoon, 45-60 minuten bereidingstijd:

Voor de Okonomiyaki:
100g bloem
120ml water
2 eieren
200g Chinese kool, heel fijngehakt
50g paksoi, fijngehakt
2 bosuien, in dunne ringen gesneden
½ gele paprika, in dunne reepjes gesneden
4 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
Zout en peper naar smaak
Olie voor het bakken

Voor de Toppings:
Okonomiyaki saus (kant-en-klaar te koop) of zelf maken, zie hieronder
Mayonaise
Gedroogde zeewier (Aonori)
Bonitovlokken (Katsuobushi)

Bereidingswijze:Beslag voorbereiden:
Meng in een grote kom de bloem, water, eieren, zout en peper tot een glad beslag.
Voeg de fijngehakte Chinese kool, paksoi, de helft van de bosuien, gele paprika en radijsjes toe aan het beslag. Meng goed, zodat alle groenten bedekt zijn met het beslag.

Okonomiyaki bakken:
Verhit wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Schep de helft van het beslagmengsel in de pan en vorm een ronde pannenkoek van ongeveer 1,5 cm dik. Druk lichtjes aan met een spatel.
Bak de Okonomiyaki 4-5 minuten tot de onderkant goudbruin en krokant is. Draai dan voorzichtig om en bak de andere kant ook 4-5 minuten tot goudbruin.
Herhaal met het resterende beslag voor de tweede pannenkoek.

Serveren:
Leg de Okonomiyaki op borden.
Bedek elke pannenkoek eerst met Okonomiyaki saus, dan een zigzag van mayonaise.
Bestrooi met de overgebleven bosui, Aonori en Bonitovlokken.

Serveer direct terwijl het nog warm is. Geniet van deze heerlijke Japanse hartige pannenkoeken met een mix van verse groenten!

Zelf Okonomiyaki saus maken voor 250 ml

Voor de Okonomiyaki saus kan je dit simpele recept volgen.

Deze hoeveelheid is genoeg voor ongeveer 250 ml saus:

Ingrediënten:
100 ml ketchup
4 eetlepels Worcestersaus
4 eetlepels oestersaus
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel honing of suiker (naar smaak aanpassen)
1 theelepel paprikapoeder (voor een beetje rokerigheid, optioneel)
1 theelepel knoflookpoeder (optioneel voor extra smaak)

Bereidingswijze:
Meng de ingrediënten: Doe de ketchup, Worcestersaus, oestersaus, sojasaus, honing of suiker, paprikapoeder en knoflookpoeder in een kleine steelpan.

Verwarm zachtjes: Zet de pan op laag vuur en roer goed door zodat alle ingrediënten zich met elkaar vermengen. Het is belangrijk dat je dit op een laag vuurtje doet om te voorkomen dat de saus te snel dik wordt of aanbrandt.

Laat sudderen: Laat het mengsel ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen, terwijl je regelmatig blijft roeren. Hierdoor kunnen de smaken goed samensmelten en wordt de saus iets dikker.

Proef en pas aan: Proef de saus en voeg eventueel extra honing/suiker of sojasaus toe naar smaak. Als de saus te dik is, kun je een klein beetje water toevoegen om hem wat te verdunnen.

Laat afkoelen: Haal de saus van het vuur en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. De saus zal iets dikker worden naarmate hij afkoelt.

Deze zelfgemaakte Okonomiyaki saus kan enkele weken in de koelkast bewaard worden in een goed afgesloten fles of pot, dus je kunt gerust een grotere hoeveelheid maken en bewaren voor later.

Serveer: Serveer de Okonomiyaki saus over je versgebakken Okonomiyaki. De saus is ook heerlijk bij andere gerechten zoals gebakken noedels, tempura of zelfs als dip voor groenten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...