Home Recepten Groningse eierballen

Groningse eierballen

door Peter Eemsing
0 reageer 61 views
Groningse eierballen

Groningse eierballen. Deze lekkere snack bestaat uit een hardgekookt ei dat omhuld is met ragout, vervolgens door paneermeel gehaald wordt en daarna gefrituurd tot het een goudbruine en krokante buitenkant heeft.

De exacte oorsprong van de Groningse eierbal is niet helemaal duidelijk, maar het is een variant op de Schotse eierbal (Scotch Egg), die al in de 18e eeuw in het Verenigd Koninkrijk bestond. De Groningse eierbal heeft zich ontwikkeld tot een uniek regionaal gerecht met een specifieke smaak en bereidingswijze, en is met name populair in cafetaria’s en op markten in Groningen en omstreken.

De eierbal is inmiddels zo ingeburgerd in de Groningse cultuur en culinaire traditie, dat het een echt symbool van de stad en provincie Groningen wordt beschouwd. De Groningse eierbal werd in 2017 zelfs opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in Nederland.

Hierbij twee varianten voor 4 Groningse eierballen: één met kant-en-klare ragout uit blik en de andere met zelfgemaakte ragout. Kcal +/- 350 per bal.

Groningse eierballen

Variant 1: Met Kant-en-Klare Ragout

Ingrediënten:

  • 4 grote eieren
  • 1 blik kant-en-klare ragout (rund of kip)
  • 200 gram paneermeel
  • 2 eieren (voor het paneren)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te frituren

Bereidingswijze:

  1. Eieren koken:
    • Kook de 4 grote eieren 9-10 minuten in kokend water voor een hardgekookt resultaat. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze.
  2. Eierballen vormen:
    • Open het blik kant-en-klare ragout en roer deze even door. Zorg ervoor dat de eieren en ragout dezelfde temperatuur hebben. Neem een portie van de ragout en bedek hiermee volledig een hardgekookt ei. Zorg voor een gelijkmatige laag. Herhaal dit voor alle eieren.
  3. Paneren:
    • Klop de 2 overige eieren in een diep bord. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Rol de met ragout bedekte eieren eerst door het geklopte ei en daarna door het paneermeel. Herhaal voor een extra krokante laag.
  4. Frituren:
    • Verhit de olie tot 180°C en frituur de eierballen goudbruin en krokant, ongeveer 4-5 minuten per bal. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Variant 2: Met Zelfgemaakte Ragout

Ingrediënten:

  • 4 grote eieren
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 250 ml runderbouillon of kip
  • 2 theelepels mosterd
  • 200 gram paneermeel
  • 2 eieren (voor het paneren)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie om in te frituren

Bereidingswijze:

  1. Eieren koken:
    • Kook de 4 grote eieren 9-10 minuten in kokend water voor een hardgekookt resultaat. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze.
  2. Ragout maken:
    • Smelt de boter en fruit de ui tot glazig. Voeg bloem toe voor een roux, laat 2 minuten garen. Voeg geleidelijk runderbouillon toe, roer tot een dikke ragout. Voeg mosterd toe, breng op smaak met zout en peper.
  3. Eierballen vormen:
    • Omhul elk hardgekookt ei met een gelijkmatige laag ragout. Zorg ervoor dat de eieren en ragout dezelfde temperatuur hebben.
  4. Paneren en frituren:
    • Paneren zoals in variant 1 en frituur de eierballen tot ze goudbruin en krokant zijn.

Bereidingstijd:

  • Variant 1: Voorbereiding: 20 minuten, Koken: 10 minuten, Totaal: 30 minuten
  • Variant 2: Voorbereiding: 30 minuten, Koken: 20 minuten, Totaal: 50 minuten

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...