Home Recepten Nederlandse Vrijheidssoep 2025

Nederlandse Vrijheidssoep 2025

door Peter Eemsing
0 reageer 29 views
Vrijheidssoep 2025

Nederlandse Vrijheidssoep 2025. De Nederlandse Vrijheidssoep is een speciaal gerecht dat sinds 2020 jaarlijks wordt verbonden aan Bevrijdingsdag op 5 mei, als symbool van vrijheid, solidariteit en verbondenheid. Het idee is dat je deze soep maakt, eet en/of deelt met anderen om samen stil te staan bij de waarde van vrijheid in Nederland.

De soep is een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met diverse koks, waaronder bekende Nederlandse chefs zoals Joris BijdendijkYvette van Boven en London Loy. Elk jaar ontwikkelt een andere kok een nieuw recept, vaak geïnspireerd op thema’s als duurzaamheid, toegankelijkheid en culturele diversiteit.

Kenmerken van de Vrijheidssoep:

  • Vegetarisch of veganistisch: zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen eten, ongeacht geloof, achtergrond of dieetwens.
  • Betaalbaar en eenvoudig: ingrediënten zijn bewust gekozen zodat de soep voor iedereen toegankelijk is.
  • Samen delen: je wordt aangemoedigd de soep te maken en te delen met buren, vrienden of onbekenden, juist op 5 mei.

Voorbeelden van Vrijheidssoepen:

  • 2020 – Joris Bijdendijk: linzensoep met specerijen en wortelgroenten.
  • 2021 – Yvette van Boven: een kruidige tomaat-linzensoep.
  • 2022 – London Loy: soep met kokos, bonen en pompoen, geïnspireerd op de Surinaamse keuken.
  • 2023 – Nadia Zerouali: harira-achtige soep met Noord-Afrikaanse smaken.
  • 2024 – Samuel Levie: soep met knolselderij, peterselie en gerookt paprikapoeder.

De Vrijheidssoep 2025 is een goedgevulde, plantaardige minestronesoep met boerenkool en witte bonen, ontwikkeld door chef Jet van Nieuwkerk in samenwerking met haar 90-jarige oma Jeanne van Munster. Deze soep staat symbool voor 80 jaar vrijheid in Nederland en wordt op 5 mei tijdens de Vrijheidsmaaltijden door het hele land gegeten. 

Jet van Nieuwkerk (1989) is een Nederlandse culinair schrijfster en presentatrice, bekend om haar nuchtere kijk op gezond leven. Ze schreef boeken als Het boek van Jet en Food Talk, en maakte tv-programma’s zoals Jet gaat eten. In 2025 ontwikkelde ze samen met haar 90-jarige oma Jeanne de Vrijheidssoep.

Jeanne van Munster is de 90-jarige grootmoeder van Jet van Nieuwkerk en speelde een centrale rol in het ontwikkelen van de Vrijheidssoep 2025. Jet schakelde haar hulp in bij het bedenken van het recept, omdat Jeanne haar als kind leerde koken. Een van de eerste dingen die Jet van haar oma leerde maken, was soep, op de ouderwetse manier met een roerzeef.Ze maakten altijd ‘soep van niks’, waarbij ze restjes gebruikten en Jet de soep door de zeef mocht roeren.

Ondanks haar leeftijd is Jeanne nog steeds actief betrokken bij het kookproces. Voor het recept van de Vrijheidssoep werden de ingrediënten via WhatsApp besproken, waarbij Jeanne onder andere tomaten, prei en courgette voorstelde. Na een tijdje heen-en-weer geapp kwamen Jet en Jeanne tot het recept en was hun Vrijheidssoep geboren: een minestronesoep.

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 150-200 g boerenkool of palmkool
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik gepelde of blokjes tomaten (400 g)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 snufje suiker (optioneel)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 blik witte bonen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • Verse basilicum, gehakt (als garnering)
  • Zout en peper naar smaak​

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de knoflook, prei, wortel, bleekselderij en courgette toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
  4. Voeg het blik tomaten, oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker toe. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
  5. Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
  6. Voeg de boerenkool of palmkool toe.
  7. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
  8. Voeg de witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
  9. Verwijder de laurierblaadjes.
  10. Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.​

Serveeropties

  • Peterseliepesto: Maak een pesto van verse peterselie, knoflook, citroenrasp, pijnboompitten of walnoten, Parmezaanse kaas en olijfolie.
  • Croutons: Bak oud brood in olijfolie met een geplette knoflookteen tot ze goudbruin en knapperig zijn.​

Deze soep is niet alleen voedzaam en smaakvol, maar ook een manier om samen stil te staan bij de waarde van vrijheid. Je kunt het recept downloaden via het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...