Als je in Thailand bent geweest is dit je Tom Kha Kai of Tom Yam Kung recept. De receptuur voor de soep met kip is bijna identiek dan met de garnalen, alleen in de kip versie zit kokosmelk en in de garnalen versie heeft alleen bouillon. Lekker makkelijk klaar te maken en de meeste ingrediënten kan je bij de betere toko krijgen en zelfs bij je supermarkt. De bamboescheuten kan je achterwege laten en de kafirlime kan je vervangen door limoen rasp.
Ingrediënten
voor de Tom Kha Kai met kip gebruik je 500 ml kokosmelk en 240 ml kippenbouillon en 125 gram kipfilet in blokjes
voor de Tom Yam Kung gebruik je 740 ml kippenbouillon en 125 gram gepelde tijgergarnalen
20 gram verse laos wortel (galanga)
1 of 2 rode pepers naar smaak
2 stengels citroengras (sereh)
2 blaadjes kafirlime of limoenblad en anders 2 theelepels geraspte limoenschil
1 theelepel vers geraspte gember
50 gram bamboescheuten (optioneel)
125 g champignons
1 theelepel vissaus
1 lente-ui
75 g taugé
15 g verse koriander, lust je geen koriander neem dan basilicum of Thai Basil
1 limoen
Bereiding
Snijd de laos en rode peper in dunne scheve plakjes, hou je van pittig laat dan de zaadlijsten van je peper zitten wil je wat milder dan verwijder je ze. Snijd het onderste witte gedeelte van het citroengras in de lengte middendoor en kneus ze, als je ze wat groter laat kan je ze straks makkelijk herkennen en eventueel verwijderen uit je soep.
Scheur de limoenblaadjes in grote stukjes zodat je ze straks kunt herkennen of rasp de limoen.
Breng de bouillon met de kokosmelk aan de kook. Of alleen je bouillon voor de garnalen variant.
Voeg de kipfilet toe, gebruik je de garnalen variant dan voeg je die pas tegelijk met de champignons toe, vervolgens de laos, het citroengras, gember, bamboescheuten, de limoenblaadjes (of de 2 theelepels geraspte citroenschil), de rode peper toe en laat alles ca. 15 min. zachtjes doorkoken.
Snijd de champignons in vieren , voeg ze samen met de garnalen voor de garnalen soep, toe en kook ze 5 min. mee. Breng de soep op smaak met 1 theelepel vissaus. Snijd de lente-ui in schuine ringetjes. Verdeel de taugé over 2 kommen en schenk de tom kha kai of tom yam kung soep erover. Garneer de soep met vers gehakte koriander en de lente-ui. Serveer met partjes limoen.
2 reageer
Voor hoeveel porties is dit?
Hoi Mira, als je er vanuit gaat dat je porties als een lekkere bak soep serveert ongeveer 4, dan krijg je een bakje soep van ongeveer 200 ml, je kan het ook een lekker klein startertje van maken en dan heb je 6 porties 😉