In dit recept voor Koreaanse kip met wortelsalade gaan we kippendijen in kleine blokjes snijden, marineren en vervolgens frituren. We maken eigenlijk het Koreaanse gerecht Dakgangjeong, oftewel gefrituurde Koreaanse kip met een pittig sausje. Een heerlijk recept dat we serveren met een frisse Koreaanse wortelsalade en natuurlijk wat witte rijst. Erg lekker en weer eens wat anders.
Ingrediënten:
Voor de Koreaanse kip:
- 500 gr kippendijen
- 2 el rijstazijn
- 2 cm verse gember
- 75 gr maizena
- 2 tenen knoflook
- zonnebloemolie om in te bakken (ongeveer 500 ml)
Voor de saus:
- 2 el sojasaus
- 3 el rijstazijn
- 2 el mirin
- 2 el sesamolie
- 2 el honing
- 1,5 cm gember
- 2 tenen knoflook
- 2 el bruine basterdsuiker
- 2 tl chilivlokken
Voor de wortelsalade:
- 2 gele wortels
- 1 winterwortel
- 2 tl suiker
- 1 el witte wijn azijn
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1/2 tl fijn zeezout
- 1/2 tl witte peper
- 1 el sesam zaad wit
- 1/ 2 tl chiliflakes
- 3 el water
- 1 el zonnebloemolie
- 10 gr fijngehakte verse koriander
Bereidingswijze Koreaanse kip met wortelsalade:
Begin dit recept voor Koreaanse kip met wortelsalade met de bereiding van de kippendijen. Snijd daarvoor de kippendijen kleine blokjes. Schil de gember en hak de gember vervolgens heel fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Meng in een ruime kom de rijstazijn, gember, knoflook en maizena en schep de kippendijen er doorheen. Dek af en zet koel weg.
Maak dan alvast de saus. Schil daarvoor de gember en pel de knoflook. Hak de gember en knoflook heel fijn. Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpan en breng aan de kook. Laat de saus een minuut of 5 zachtjes doorkoken en zet vervolgens het vuur uit. Vlak voor het uitserveren van de kip warm je de saus weer even op.
Rasp de wortels schoon en snijd ze vervolgens in lange slierten. Doe de wortelslierten in een grote schaal. Meng in blender de suiker, azijn, gemalen korianderzaad, zout, peper sesamzaad, chiliflakes, water en zonnebloemolie en giet dit vervolgens over de wortelslierten. Schep goed om. Hak de verse koriander fijn en schep dit ook door de wortelsalade heen. Zet de wortelsalade tot gebruik afgedekt en koel weg.
Vervolgens kun je verder gaan met het bakken van de kip. Ik gebruik hiervoor een ruime wok en 500 ml zonnebloemolie. Verwarm de olie in de wok tot ongeveer 180 graden. Voeg vervolgens voorzichtig een derde deel van de kipblokjes toe. Bak de kip tot de blokjes goudbruin kleuren (ongeveer 2 minuten). Schep de kipblokjes daarna in een vergiet met een stuk keukenpapier zodat ze even goed kunnen uitlekken. Zodra je alle kipblokjes hebt gebakken en in een voorverwarmde schaal hebt gedaan verwarm je de saus nog even. Serveer de saus apart van de kipblokjes, zodat deze mooi krokant blijven.
Serveer de Koreaanse kip met wortelsalade in ruime schalen van bijvoorbeeld Black Pottery, zodat iedereen zichzelf kan opscheppen. Serveer er als bijgerecht gewoon wat witte rijst bij.
Neem ook eens een kijkje op https://recepten.tips/.