Home Recepten Koningsdag tompoucen met oranje glazuur

Koningsdag tompoucen met oranje glazuur

door Peter Eemsing
0 reageer 38 views
Koningsdag tompoucen

Maak zelf je Koningsdag tompoucen. De tompouce is misschien wel het meest iconische gebakje van Nederland. Oorspronkelijk is dit een afgeleide van de Franse mille-feuille, wat letterlijk ‘duizend blaadjes’ betekent en traditioneel bestaat uit drie lagen bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom. De Nederlandse variant houdt het eenvoudiger met slechts twee lagen bladerdeeg, maar maakt dat ruimschoots goed met een dikke, romige vulling en een kleurrijk glazuur.

Normaal gesproken is een tompouce afgewerkt met felroze glazuur – een typisch beeld bij verjaardagen, koffie op het werk of de bakkerijvitrine. Maar rond Koningsdag maken we er iets speciaals van: het roze wordt tijdelijk ingeruild voor knaloranje, en het gebakje verandert in een feestelijke traktatie waarmee je het koninklijke karakter van de dag viert.

In dit recept leer je hoe je vier van deze oranje tompoucen zelf maakt, inclusief tips om de vulling mooi strak en vierkant te krijgen, precies zoals je ze op de foto ziet. Perfect voor op de feesttafel op 27 april!


Oranje Koningsdag tompoucen (4 stuks)

Ingrediënten:

  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 250 ml volle melk
  • 50 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 20 g bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • (optioneel: 1 blaadje gelatine of 1 g gelatinepoeder, voor extra stevige room)
  • 100 g poedersuiker
  • Oranje kleurstof (of rood + geel mengen)

Bereidingstijd:
Voorbereiding: ± 30 minuten
Baktijd: ± 15-20 minuten
Opstijven: ± 2 uur
Totaal: ± 2,5 uur


Bereidingswijze

1. Bladerdeeg bakken

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Prik er gaatjes in met een vork. Leg er een tweede vel bakpapier bovenop, gevolgd door een tweede bakplaat of iets zwaars.
  • Bak ze 15-20 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat volledig afkoelen en snijd elk plakje doormidden zodat je 8 rechthoekjes hebt.

2. Banketbakkersroom maken

  • Breng de melk aan de kook met het vanille-extract.
  • Klop intussen de eidooiers met de suiker luchtig, voeg dan de bloem toe.
  • Giet de hete melk al roerend bij het eimengsel. Giet dit terug in de pan en verwarm al roerend tot de room dik wordt.
  • Laat 1-2 minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren.

Extra stevig? Week intussen het gelatineblaadje in koud water. Knijp uit en los het op in een klein beetje warme melk. Roer dit door de nog warme room. (Bij gebruik van poeder: los op in 1 el koud water, laat 5 min staan, en voeg toe aan de warme room.)

  • Giet de room in een schaal, dek af met plasticfolie op de room en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Roomlaag strak opbouwen

  • Bekleed een kleine rechthoekige vorm (zoals een cakeblik van ± 10 x 20 cm) met bakpapier.
  • Leg 4 bladerdeegplakjes op de bodem.
  • Verdeel de banketbakkersroom hierover en strijk strak af met een spatel.
  • Leg de andere 4 bladerdeegplakjes er bovenop (nog zonder glazuur).
  • Zet dit geheel minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

4. Glazuur maken

  • Meng de poedersuiker met enkele druppels water tot een dik, glad glazuur.
  • Voeg oranje kleurstof toe tot je de gewenste kleur hebt.

5. Tompoucen afwerken

  • Haal het opgestijfde geheel uit de vorm met behulp van het bakpapier.
  • Snijd de randen netjes bij met een warm, scherp mes en verdeel in 4 gelijke stukken.
  • Bestrijk de bovenste bladerdeeglaag van elk stuk met het oranje glazuur.

Laat nog even opstijven in de koelkast en serveer feestelijk op Koningsdag.


Tip: Serveer de tompoucen met een vorkje… of laat iedereen de uitdaging aangaan om ze met de hand te eten zonder geklieder. Dat hoort er een beetje bij!

Maak het extra feestelijk met een glas Aperol Spritz erbij, klik op de foto voor het recept!

Aperol Spritz

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...