Home Recepten Kippenbouillon van soepkip

Kippenbouillon van soepkip

door Peter Eemsing
8 reageer 15,1K views
kippenbouillon van soepkip

Deze kippenbouillon van soepkip kan je voor zoveel meer gebruiken dan soep alleen. Het is de basis voor Ramen, voor je risotto, snert, je kan het zo gek niet bedenken. Elk recept waar, de bij ons verboden, kippenbouillon blokjes in moeten kan je deze eigengemaakt bouillon voor gebruiken (een recept waar bouillonblokjes in gaan vertrouw ik zo bij zo niet).

Ik maak het altijd in grote hoeveelheden en kook de bouillon dan voor de helft in. Deze ingekookte bouillon bewaar ik dan in de vriezer. Lekker makkelijk! Voor een soepje, voor een lekkere ramen of een frisse risotto. Ook met de genoemde groente ingrediënten kan je zoveel variëren. Voeg bloemkool en doperwtjes toe, of noodles en paksoi, je kan er alle kanten mee uit. Deze bouillon is godensap, en als je hem eenmaal hebt gemaakt, wil je niet meer anders.

Ingrediënten kippenbouillon van soepkip

1 schone soepkip
6 flinke stengels bleekselderij
4 winterpenen
4 flinke preien
4 flinke uien (gepeld en gehalveerd)
4 teentjes knoflook (gekneusd)
3 kruidnagels
5 laurierblaadjes
1 theelepel peper korrels
sap van 1 citroen
optioneel, 100 gram vermicelli
optioneel, een flink stuk gember, geschild.
5-7 liter water

Bereidingswijze kippenbouillon van soepkip

Ik begin vaak een dag van tevoren. Snijd twee uien, 2 winterpenen, 2 selderijstengels en 2 preien grof. Zet een grote pan op het vuur: Optie 1, mijn manier: doe daarin een beetje roomboter en bak de hele soepkip even rondom bruin met de ui, prei, selderij en wortel. Het geeft meer smaak!

Optie 2, de ‘ gewone’ manier: Doe de soepkip, bevroren of niet, en de 5-7 liter water in de pan. Voeg dan de grof gehakte prei, peen, ui en selderij erbij. Breng het geheel aan de kook, schep eventueel schuim af met een schuimspaan en laat koken tot de bouillon helder is. Is de bouillon helder (dwz: komt er geen schuim meer op), dan kun je de kruidnagel, de peperkorrels, knoflook, laurier, het citroensap en optionele gember toevoegen. Draai nu het vuur lager en leg het deksel schuin op de pan, zodat de kippenbouillon-in-wording langzaam kan trekken. LET OP: de bouillon moet wel zachtjes borrelen. Laat de kippenbouillon in wording nu lekker trekken; hoe langer, hoe beter, maar in ieder geval drie uur. Die tijd hebben de ingrediënten wel nodig om hun smaak optimaal af te geven. Ik laat hem vaak een uurtje of 5 pruttelen Is je kippenbouillon op smaak? Mooi, haal de kip eruit en ga de rest zeven. Doe de heldere vloeistof terug in de pan en bewaar het ‘overblijfsel’ voor straks.

Dit is dus de basis voor elke kippenbouillon ‘Godensap’ . Ik maak vaak een enorme hoeveelheid, 10-15 liter en kook die voor de helft weer in. Zodat ik 7 liter pure bouillon in kleine bakjes weer invries. Heerlijk voor risotto, ramen, jus etc etc. Je moet natuurlijk dan wel alle ingrediënten verdubbelen.

Nu weer verder met de soep!

Leg de kip apart om af te koelen, en haal de peperkorrels, de laurierblaadjes, de gember uit het overblijfsel na het zeven. Pureer het mengsel met je bamix staafmixer of magimix micro en doe, naar smaak terug, bij de heldere kippenbouillon. Let op, niet al het overblijfsel er in een keer bij ingooien, maar beetje voor beetje en onder het roeren af en toe even proeven totdat je bouillon op smaak is. Je kan desgewenst altijd nog peper en zout toevoegen. Haal in de tussentijd het vel van de kip, en snijdt het vlees van de botten. Klein of groot, precies wat jij lekker vindt in kippensoep. Zet apart voor later of voor de volgende dag als je de soep gaat afmaken. Afmaken van de soep: Snijd de overgebleven bleekselderij, winterpeen, prei en ui in kleine stukjes Breng de kippenbouillon opnieuw langzaam aan de kook en voeg alle fijngesneden groenten toe. Laat een minuut of 10-15 koken, tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de eventuele vermicelli toe en laat een paar minuten meekoken. Voeg het vlees toe aan de kippenbouillon, roer nog een keer goed door en – klaar is je zelfgemaakte Kippensoep zonder bouillonblokjes!

Geef een reactie

8 reageer

Karin 9 juli 2019 - 14:03

Ik ben nu bezig kippenbouillon te trekken. Ik wil hier graag een gedeelte van invriezen. Kan ik het beste alleen de bouillon invriezen en daarna soep maken met de groenten. Of kan ik al direct de kant en klare soep maken en dàn invriezen?

Reply
Peter Eemsing 9 juli 2019 - 21:50

Zelf vriezen wij altijd de bouillon in. Dan kan je hem namelijk ook voor meerdere doeleinden gebruiken en je kan hem langer bewaren.

Reply
Maxime 18 juli 2019 - 12:18

Hi Peter,

Ben zelf groot fan van kippensoep (ook ik bak de kip altijd rondom aan, veel lekkerder!). Ik pluis de kip na 1-1,5 uur, gooi de botten weer terug en laat die vervolgens nog zo’n 3-4 uur trekken. Dit omdat ik in de veronderstelling ben/was dat kip, wanneer je deze 5 uur kookt, droog zou worden? Wat is jouw ervaring? Daarnaast vraag ik me af of je ook bouillon kan trekken van een soepkip zonder vel. Of zal het vlees dan te snel loslaten van de botten?

Benieuwd naar jouw bevindingen.

Groet,

Maxime

Reply
Peter Eemsing 22 juli 2019 - 09:53

Hoi Maxime, ik maak trek altijd mijn kippenbouillon van kip karkassen. Eens in de twee maanden koop ik dan bij de slager een doos met karkassen samen met W.u.p.s.. Dus je kan heel goed bouillon maken zonder het vel. Zie ook https://koksland.nl/kippenbouillon/ of deze https://koksland.nl/kippenbouillon-en-soep-van-soepkip-zonder-bouillonblokjes/ Succes en veel kookplezier!

Reply
Monica 21 maart 2021 - 11:21

Hoi Maxime, waarom zou je de soep willen maken zonder vel? als het gaat om de vetten, dan kan je als je de soep goed laat afkoelen het gestolde vet er af scheppen, heb je geen geduld om te laten afkoelen dan kan je ook een of een paar vellen keukenpapier plat op de lauwe soep leggen, daar trekt het vet dan in. Dan heb je magere bouillon of soep waar dan wel meer smaak in zit.

Reply
Anne-Marije 14 juli 2022 - 10:34

Als je de eerste manier wilt, met aanbakken, moet je de bevroren soepkip dan eersr ontdooien in de koelkast bijv?

Reply
Peter Eemsing 14 juli 2022 - 11:11

Ja dat zou ik zeker aanraden, hij hoeft niet helemaal ontdooit te zijn omdat je alleen de buitenste kant aanschroeit en de rest wel in de bouillon ontdooit bij het trekken van de bouillon

Reply
Anne-Marije 15 juli 2022 - 16:14

Bedankt voor de vorige reactie! En als je van soepkip bouillon getrokken hebt, bijv 7 uur, kun je van die botten als het vlees eraf is, nóg een keer bouillon trekken? En moet dat dan gelijk of hoe bewaar je ze anders?

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...