Home Recepten Kikkererwtenburgers

Kikkererwtenburgers

door Peter Eemsing
0 reageer 74 views
Kikkererwtenburgers

Deze Kikkererwtenburgers kan je glutenvrij of vega maken! Kikkererwten, ook bekend als garbanzo bonen, komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, specifiek uit het gebied dat nu Turkije en Syrië omvat. Ze zijn een van de oudste gecultiveerde gewassen en worden al duizenden jaren gegeten. Tegenwoordig zijn India en Pakistan de grootste producenten van kikkererwten, maar ze worden ook geteeld in het Midden-Oosten, Mediterrane landen en delen van Noord-Amerika.

Kikkererwten zijn van nature glutenvrij en kunnen veilig worden gegeten door mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels, ijzer, en andere voedingsstoffen, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.

Daarnaast zijn kikkererwten ook vegetarisch en veganistisch. Ze bevatten geen dierlijke producten en zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten. Dit maakt ze een populaire keuze in vegetarische en veganistische diëten. Ze kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, waaronder salades, soepen, burgers, stoofschotels, en curry’s. Een bekend voorbeeld van een gerecht met kikkererwten is hummus, een spread gemaakt van gepureerde kikkererwten, tahini, knoflook, citroensap en olijfolie. Wij zijn aan de gang gegaan met de kikkererwten om er lekkere burgers van te maken. Mocht je deze kikkererwtenburgers glutenvrij of vega willen maken, moet je sommige ingrediënten, zoals o.a. de burgerbroodjes vervangen door glutenvrije broodjes!


Wat heb je nodig voor 2 burgers
100 gr kikkererwten (glazen pot)
70 gr mozzarella, in kleine stukjes gesneden en supergoed drooggedept
35 gr fijne havermout
1 kleine witte ui, gesnipperd
1 knoflookteentje, grof gesneden
½-1 el currypasta (bijv. Thaise gele (naar behoefte en pittigheid)

Verder heb je nodig voor de saus en de aankleding van de kikkererwtenburgers
4 el  Griekse yoghurt
stukje komkommer, geraspt
extra geperst knoflookteentje
scheutje citroensap
Meng dit tot een sausje
handje rucola
paprikaringen, kleur naar je smaak
2 burgerbroodjes

Hoe maak je dit lekkers?
Spoel de kikkererwten af en zet in een kom met lauwwarm water. Na een paar minuten kun je lichte knijpbewegingen maken door de kikkererwten om de vliesjes eraf te halen. Giet het water af en dep ze heel goed droog. Doe ze dan in een kleine keukenmachine, samen met de knoflook en maal tot een mooie grove pasta. Dan kan de ui, currypasta en havermout erbij; mix alles tot een grof geheel.


Ondertussen warm je de grill voor op 180 gr. Voor 5,5 min. Kneed de mozzarellastukjes door het deeg en verdeel die over 2 delen en maak er ‘gehakt’-ballen van, druk die plat en maak de randen mooi. Bestrijk de grill met een kwastje met olijfolie, leg ze erop, laat de bovenplaat er rustig op zakken. Druk op start.
Ondertussen kun je de rest van je bord preppen en daarna de kikkererwtenburgers daaraan toevoegen.

Extra tip: voor het mooie kun je de broodhelften nog een mooie grillstreep geven.


Wartmann keramische contactgrill

Met deze gloednieuwe Wartmann keramische contactgrill maak je in een handomdraai krokante tosti’s, panini’s, lekkere gegrilde groenten en wat denk je van heerlijke biefstukjes of homemade hamburgers. Er zit zelfs een kerntemperatuur meter bij die er voor zorgt dat je vlees perfect rare, medium rare of well done is. Deze nieuwe Wartmann grill is Pfas vrij en word geleverd met een extra wafelplaten. Dit recept voor de Brownie wafels is ook gemaakt met deze vlakgrill!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...