Home Recepten Jodenhaas – Diamanthaas uit de black pottery

Jodenhaas – Diamanthaas uit de black pottery

door Peter Eemsing
2 reageer 6,K views
jodenhaas - diamanthaas

Kort over de historie van koosjere gerechten: Het jodenhaasje draagt deze naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten waaruit de heupspier en de achillespees niet zijn verwijderd. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte (waardoor hij kreupel werd achtergelaten.) Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren. Behalve als de slager de spier en de pees zorgvuldig weet te verwijderen, is het verboden de hele achterpoot van een beest te eten.

Vandaar dat slagers voor Joden die zich aan de spijswetten houden en toch een ‘biefstukje’ willen eten, ‘biefstuk’snijden uit de rundervoorvoet.  Deze ‘biefstuk’ kennen we als jodenbiefstuk, die wordt gesneden uit de schouder. Met name de schouderlap en het zachte gedeelte van het bloemstuk komen daarvoor in aanmerking. Lees meer voor de liefhebbers en puristen op www.jodenhaas.nl

Waarom het nu ineens diamanthaas heet weet bijna niemand, ik denk niet anders dan een speeltje van de overcorrecte medelanders die uit verveling alles stuk discussiëren van zwarte piet, blanke vla, rode curry tot jodenhaas. Nog even en dan kan links- of rechts draaiende yoghurt ook niet meer vanwege politieke voorkeuren. Afrikaantjes mogen gelukkig nog wel in de tuin.

Maar de jodenhaas – diamanthaas kopen, is een van de lekkerste malste stukjes vlees om klaar te maken. Zorg voordat je gaat beginnen dat je het vlees een uur van tevoren uit de koeling haalt, zodat het rustig op kamertemperatuur kan komen. Dit keer een leuk gerecht in de fantastische schalen van Black Pottery!

Ingrediënten Jodenhaas – Diamanthaas

 • 1 grote jodenhaas of 2 kleintjes voor 2 personen
  2 knoflookpartjes fijn gesneden
  6-8 trostomaatjes
  1 ui in halve ringen
  5-6 kastanjechampignons in plakjes
  scheutje madeira of port
  100 gram roomboter
  100 ml kalfsboulion
  snufje salie
  snufje verse of gedroogde peterselie
  snufje gedroogde of takje verse basilicum
  2-3 bieslookjes grof gesnipperd
  1 flinke scheut smoked arbequina olie

Bereiding

Zet de ovale aardewerken schaal op een zacht vuur en laat langzaam warm worden, anders kan hij breken! Smeer de jodenhaasjes in met ruim peper en zout. Als de schaal op temperatuur is draai het vuur hoger tot 75º en doe de roomboter erbij. Als de boter begint te bruisen, braad je de haasjes in 1 minuut per kant rondom bruin en doe je de champignons en uienringen erbij. Braad dit nog 2-3 minuten per kant door.

Haal de jodenhaasjes uit de pan en doe ze in aluminumfolie, dan kunnen de sappen lekker door het vlees trekken. Vervolgens leg je ze even aan de kant. Zet je vuur terug naar 50% en giet er een lekkere scheut port of madeira bij. Dan voeg je alle kruiden, de bouillon, tomaatjes en de arbequina toe.

Kook dit een paar minuutjes in en proef of de jus op smaak komt. Haal de haasjes uit de folie en snijd in dunne of dikke plakjes. En leg ze in de jus! Serveer direct op tafel en het voordeel is dat de black pottery schaal nog lekker lang warm blijft. Dus als mensen graag hun vlees medium of wel done willen hebben, laten ze die stukjes gewoon wat langer in de pan liggen!

Geef een reactie

2 reageer

Frits Zegers 25 augustus 2018 - 12:00

De naam diamanthaas is niet zozeer door ‘overcorrecte medelanders’ bedacht, maar eerder door wat minder correcte, namelijk diegenen die joden direct associëren met geld en diamanthandel. Misschien ook wel door Vlamingen uit de diamantbuurt van Antwerpen.

Reply
Peter Eemsing 25 augustus 2018 - 19:03

😉

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...