Home Recepten Hete Bliksem

Hete Bliksem

door Peter Eemsing
0 reageer 34 views
hete bliksem

Hete Bliksem is een traditioneel Nederlands gerecht. De naam “Hete Bliksem”  verwijst naar de hete, dampende aard van het gerecht wanneer het wordt geserveerd. De combinatie van hete ingrediënten maakt het bijzonder lekker in de koude dagen.

Het basisrecept voor Hete Bliksem bestaat uit een mengsel van aardappelen en appels die samen worden gekookt en vervolgens gestampt. Het is een stamppot die bestaat uit 1 deel zure appelen, 1 deel zoete appelen of peren en 1 deel uien. Er worden doorgaans twee soorten appels gebruikt: een zoete variëteit en een zuurdere variant. De zoete appels zorgen voor een natuurlijke zoetheid, terwijl de zure appels een frisse, licht zurige smaak toevoegen. Dit gerecht kan je verder op smaak brengen met ui, spek, stroop, en soms azijn of suiker.

Traditioneel werd hete bliksem met bloedworst gegeten, in Gelderland doen we er klapstuk bij. Ook een lekkere rookworst of saucijs past prima bij deze oud Hollandse schotel. Als je vegetarisch wil koken serveer je de spekblokjes apart of je gebruikt een vleesvervanger.

Ingrediënten Hete Bliksem

1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
1kg zoete appels en of zure appels of half om half
150 g spekblokjes of vleesvervangers
1 grote ui, fijngesneden
100 ml melk
Zout en peper naar smaak
Optioneel: stroop of suiker voor extra zoetheid

Bereidingswijze

Aardappelen en appels koken: Doe de aardappelen en appels in een grote pan. Voeg water toe tot alles net onder staat en breng aan de kook. Kook dit mengsel in ongeveer 20-25 minuten gaar.

Spek en ui bakken: Terwijl de aardappelen en appels koken, bak je de spekblokjes in een aparte pan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze mee tot deze glazig is.

Aardappelen en appels afgieten: Giet het aardappel-appelmengsel af zodra het gaar is, maar bewaar een klein beetje van het kookvocht.

Stampen en mengen: Stamp de aardappelen en appels tot een grove puree. Voeg de melk toe om het smeuïger te maken. Voeg dan het spek-ui-mengsel toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper. Als je wilt, kun je wat stroop of suiker toevoegen voor extra zoetheid.

Serveren: Serveer de hete bliksem direct.

Serveertips:
Hete bliksem is heerlijk met een beetje mosterd of extra stroop.
Voor een vegetarische variant kun je de spekblokjes weglaten en eventueel vervangen door een vegetarisch alternatief.

De totale bereidingstijd voor hete bliksem, inclusief koken en bakken, is ongeveer 45 minuten. Geniet van dit traditionele Nederlandse comfortgerecht!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...