Home Recepten Fried Rice chicken-shrimps-beef

Fried Rice chicken-shrimps-beef

door Peter Eemsing
0 reageer 6,6K views
Fried Rice

Fried Rice chicken-shrimps-beef

Je kent het wel op vakantie in Thailand overal die heerlijke Fried Rice met Chicken, Beef of Shrimps. Ben je weer terug in Nederland terug en dan krijg je z’n kleffe rijst schotel en je begint er zelf nooit meer aan. Het is eigenlijk heel simpel gerecht om te maken maar velen krijgen dit ‘nog’ niet goed voorelkaar.

De basis van Fried Rice is s’ochtends de rijst koken en dan helemaal af laten koelen. Zorg dat je een goede rijstkook pan hebt. Ik gebruik voor de rijst altijd een Stoom Pan. Deze kan je ook voor andere gerechten gebruiken en is niet duur en er zit geen stekker aan. Natuurlijk kan dit ook in de elektrische rijstkoker of gewoon in een pannetje, zorg er dan alleen voor dat de rijst goed gaar is en helemaal is afgekoeld.

Ik was de rijst en kook hem 8 minuten in de grote pan met een beetje saffraan. Dan giet ik hem af in het ‘vergiet’ gedeelte van de pan en doe dan ongeveer 4 cm water weer in de pan. Dan plaatst ik het ‘vergiet’ in de pan en doe de deksel er op en laat de lijst nog 15 minuten rustig gaar stomen en dan haal ik het gas eraf. Ik gebruik altijd ordinaire lange korrel rijst (ook wel surinaamse rijst genoemd) in verpakkingen van 5 kilo die je ook bij de Toko kan kopen. Al die vrolijk trendy uitziende pakjes rijst in de supermarkt kosten vaak een veelvoud in verhouding. Als ik de rijst kook doe ik er altijd een beetje saffraan door zodat hij een mooie gele kleur krijgt en de smaak is heerlijk. Even het gevoel hebben dat je weer in Thailand bent.

Voorbereiding 15 minuten | kooktijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 personen

Arachide Olie (kan tegen hoge temperaturen)
400 gram droge rijst (gekookt en afgekoeld)
Saffraan (optioneel)
3 teentjes knoflook
2 kleine uien of 3 grote
thee lepel Groene curry pasta
theelepel Gefermenteerde sojabonen pasta (Aka Miso ) (optioneel)
Vissaus
Sojasaus
Oestersaus
3 eieren
Groenten naar keuze(neem niet meer dan 3-4 groentes alle fijn gesneden)
Chinese Kool (voorkeur)
Witte kool
Wortel (voorkeur)
Doperwtjes
Mais
Paksoi (voorkeur) De witte gesneden stronken bak je gelijk mee en de gesneden bladen voeg je aan het einde toe,
Paprika in blokjes
Koriander (voorkeur)
Verse basilicum als je niet van koriander houd, het kan ook alletwee.
Vlees of Vis
300 gram Kip in blokjes gesneden (half uurtje marineren in wat olie en sojasaus)
300 gram Beef in reepjes (half uurtje marineren in wat olie met oestersaus)
300 gram Garnalen (geen hollandse) rauw gebruiken

Bereiding

Kook de rijst in de ochtend, zie hierboven. Pak een wok en verhit hem met wat olie op het vuur. Doe de ui, knoflook, Currypasta en Miso erbij en bak ongeveer 2 minuutjes. Indien Fried Rice Met Kip, die bak je nu ook mee en laat hem er in zitten. Indien Fried Rice Met Beefreepjes, die bak je even snel mee en schep je er weer uit met een spaan en hou op een bordje apart. Indien Fried Rice Met Garnalen, die voeg je pas na de rijst en het ei toe. Doe dan de stevige groentes erbij, zoals bijvoorbeeld de wortel, Chinese kool, witte gedeelte van de Paksoi etc etc. die bak je dan nog 3-4 minuutjes mee. Schep dan de rijst door je mengsel heen en breek de eieren over de rijst heen. Schep alles goed door en blijf dit 3 minuten doorscheppen. Voeg de eventuele beefreepjes nu toe. Schep de gesneden groene bladen van de Paksoi, de eventuele basilicum, de eventuele garnalen, erdoor en het vuur eronder uitdoen. Breng op smaak met wat vissaus en laat de wok nog 3 minuutjes staan en maak voor het serveren af met wat koriander naar smaak. Lekker met zelfgemaakte Sate saus. Klik hier

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...