Home Recepten Herfstsalade

Herfstsalade

door Christa Dreef
0 reageer 1,1K views

Onze recepten bevatten vrijwel altijd vlees of vis terwijl we ook zo ontzettend veel heerlijke vegetarische recepten in ons repertoire hebben, waaronder deze herfstsalade, die overigens heerlijk smaakt als bijgerecht bij In bierbeslag gefrituurde champignons, maar ook als lunch- of voorgerecht niet te versmaden is.

Walnoten, (stoof)peer en gorgonzola, een herfstige combinatie die iedereen eigenlijk wel kent, in dit geval gecombineerd met rauwe spinazie, die je marineert met olijfolie, appelazijn, peper en zout. Hierdoor blijft de spinazie fris en knapperig. De stoofpeer kun je volledig bereid kopen op de Spirit of Winter, waar we ook dit jaar weer staan. Je vindt ons direct naast de Hofkeuken. Binnenkort ook te verkrijgen via onze website. Natuurlijk kun je ze ook gewoon zelf maken door de peren te stoven in mengsel van water, arak, kardemompeulen, saffraan en suiker.

Ingrediënten herfstsalade:

200 gram verse spinazie
2 stoofperen (ik gebruik altijd Bergamotte stoofperen omdat we die in de tuin hebben staan, dit zijn vrij grote enigszins bolle peren, met een vorm die richting een appelvorm gaat)
40 gram walnoten
40 gram gorgonzola

Voor de dressing van de spinazie:

1eetlepel olijfolie
1 eetlepel appelazijn
snufje zout en vers gemalen peper

Voor de stoofperen heb je nodig:

100 ml arak
400 ml water
1/2 eetlepel gekneusde kardemompeulen
1/4 theelepel saffraandraadjes
150 gram suiker

Bereidingswijze herfstsalade:

Schil de stoofperen, snijd ze in vier stukken en verwijder het klokhuis. Doe ze in een pan met de ingrediënten voor de stoofperen, breng aan de kook en laat ze vervolgens zachtjes gedurende ongeveer 30 minuten doorkoken met een deksel op de pan. De stoofperen moet zacht worden met een lichte bite erin. Als de stoofperen klaar zijn haal je ze uit de pan en snijd je ze in dunne partjes.
Was de spinazie en verdeel deze op de borden. Klop de olijfolie, de appelazijn en peper en het zout door elkaar in een kommetje en giet een beetje daarvan vervolgens over de spinazie.
Verdeel de partjes stoofpeer erover, bestrooi met de walnoten en brokkel de gorgonzola tot slot over de herfst salade heen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...