Home Recepten Zweedse Lams stoofpot met Peren, Aardappelen en Sperziebonen

Zweedse Lams stoofpot met Peren, Aardappelen en Sperziebonen

Dit recept heeft ook een variant voor de slowcooker.

door Peter Eemsing
0 reageer 68 views
Zweedse Lams stoofpot

Zweedse Lams stoofpot met Peren, Aardappelen en Sperziebonen. De Zweedse keuken staat bekend om zijn eenvoudige, maar smaakvolle gerechten, vaak met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Lamstoofpot is een traditioneel Zweeds gerecht. De toevoeging van verse peren en groenten zoals aardappelen en sperziebonen maakt het een hartige en toch frisse maaltijd.

Deze stoofpot kan je ook makkelijk in een slowcooker maken, zie hieronder voor het aangepaste recept.

Ingrediënten Zweedse Lams stoofpot voor 4 personen:

500 gram lamsvlees, in blokjes of reepjes

4 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes

3 verse peren, geschild en in stukjes

300 gram sperziebonen, uiteinden verwijderd

1 grote ui, gesnipperd

 2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 liter runder- of groentebouillon

2 laurierbladen

1 theelepel tijm

Zout en peper naar smaak

2 eetlepels olijfolie

Optioneel: 2 eetlepels rode wijnazijn

Bereidingswijze stoofpan:

Voorbereiding: (10 minuten)

Snijd de lamsschouder, aardappelen, peren en ui zoals aangegeven.

Lamsvlees Bruinen: (10 minuten)

 Verhit olijfolie in een grote stoofpot. Voeg het lamsvlees toe en bak tot het rondom bruin is. Haal het vlees uit de pot en zet opzij.

Ui en Knoflook Fruiten: (5 minuten)

Fruit de ui en knoflook in dezelfde pot tot de ui glazig is.

Stoofpot Samenstellen: (5 minuten)

Voeg de gebakken lam terug in de pot. Voeg de bouillon, laurierbladen, tijm, zout, en peper toe. Laat het geheel aan de kook komen.

Stoven: (2 uur)

Zet het vuur laag en laat het geheel met de deksel op de pot ongeveer 2 uur sudderen.

Groenten en Peren Toevoegen: (30 minuten)

Voeg de aardappelen, sperziebonen, en peren toe aan de stoofpot. Laat het geheel nog 30 minuten sudderen, of tot de aardappelen en sperziebonen gaar zijn. Optioneel: voeg rode wijnazijn toe voor extra diepte in smaak.

Serveren:

Verwijder de laurierbladen en serveer de stoofpot warm.

Bereidingswijze voor Slowcooker:

Ingrediënten:

Dezelfde als het oorspronkelijke recept.

Voorbereiding: (10 minuten)

Snijd de lamsschouder, aardappelen, peren en ui zoals aangegeven.

Lam Bruinen (Optioneel): (10 minuten)

Hoewel het niet essentieel is, kan het bruinen van het lamsvlees in een pan op het fornuis de smaak van de stoofpot verrijken. Bruin het lamsvlees in een beetje olie en doe het daarna in de slowcooker.

Groenten Voorbereiden: (5 minuten)

Voeg de gesnipperde ui, fijngehakte knoflook toe aan de slowcooker.

Kruiden en Bouillon: (5 minuten)

Voeg de bouillon, laurierbladen, tijm, zout en peper toe aan de slowcooker. Meng alles goed door elkaar.

Slowcooken:

Dek de slowcooker af en stel deze in op ‘laag’ voor ongeveer 6-8 uur of op ‘hoog’ voor ongeveer 3-4 uur.

Groente Toevoegen: (40 minuten voor einde kooktijd)

Voeg de sperziebonen, gesneden aardappelen en peren  ongeveer 30 minuten voordat de kooktijd voorbij is toe aan de slowcooker. Dit is om te zorgen dat ze niet te zacht worden.

Serveren:

Verwijder de laurierbladen en serveer de stoofpot warm, eventueel met een scheutje rode wijnazijn voor extra smaak.

Totale Bereidingstijd: 6-8 uur op lage stand of 3-4 uur op hoge stand, plus voorbereidingstijd.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...