Herfstige Rijst met Pompoen – Perfect Comfortfood voor Twee
Als de herfst in volle gang is en de pompoenen bij on op het platteland overal verschijnen, is het tijd voor een warm en smaakvol gerecht. Deze rijst met pompoen combineert de romige textuur van flespompoen, kokosmelk en zachte kruiden. Ideaal voor een gezellig eten op een frisse herfstavond, waarbij de warme geuren je keuken vullen.
Ingrediënten Rijst met Pompoen (voor 2 personen)
- 150 g basmatirijst
- 300 g flespompoen, geschild en in blokjes gesneden (of een andere smaakvolle pompoen)
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- ½ kleine ui, fijngehakt
- 100 ml kokosmelk of kookroom
- 100 ml groentebouillon
- ½ tl kurkuma
- ¼ tl kerriepoeder
- 50 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 el pompoenpitten, licht geroosterd
- Zout en peper naar smaak
- Handvol rucola voor garnering (optioneel)
Bereidingswijze
1. Rijst koken:
Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking. Giet af en houd warm.
2. Flespompoen bakken:
Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de pompoenblokjes toe. Bak ze 7-10 minuten tot ze zacht zijn en licht gekaramelliseerd. Haal uit de pan en zet apart.
3. Saus bereiden:
Fruit de ui en knoflook in dezelfde pan tot de ui glazig is. Voeg kurkuma en kerriepoeder toe en roer goed door om de kruiden vrij te laten komen.
4. Kokosmelk en bouillon toevoegen:
Giet de kokosmelk en groentebouillon in de pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg de gebakken pompoenblokjes toe en laat het geheel 10 minuten sudderen, totdat de saus iets indikt en de pompoen boterzacht is. Breng op smaak met zout en peper.
5. Tomaatjes en pompoenpitten:
Roer de gehalveerde cherrytomaatjes door het gerecht en warm ze kort mee. Strooi de geroosterde pompoenpitten over het gerecht.
6. Serveren:
Verdeel de gekookte rijst over twee borden en schep de pompoenschotel erover. Garneer met een handje rucola voor een frisse en kleurrijke toets.
Bereidingstijd
Rijst met Pompoen duurt ongeveer 30-40 minuten