Volgens de nieuwe Nederlandse spelling is het geen hazepeper, maar een hazenpeper. Een heerlijke stoofpot van wild, volop te krijgen momenteel en makkelijk klaar te maken. Hazenpeper is ook een mooi stukje verantwoord wild, bij de juiste slager of poelier koop je deze uit je directe omgeving. Met deze stoofschotel van hazenpeper begin je twee dagen van te voren en maak je een dag van te voren klaar, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. En als je daarbij een aardappelpuree en een mooie ovenschotel met vergeten groentes serveert, heb je maar 50-60 minuten werk om dit heerlijke gerecht met kerst op te dienen.
Gratis mini workshop
Op onze website kan je een gratis miniworkshop downloaden met recepturen en instructie video voor twee personen.
Wat is er niet leuker om met je gezin, familie of vrienden een kookworkshop online te doen. In deze GRATIS online mini kookworkshop zitten de recepturen en videolink in de pdf. De instructie video duurt ongeveer 20 minuten. Dit recept is op basis van twee personen en je hoeft zelf alleen de ingrediënten te kopen! Meer personen? Geen probleem, je kan alle hoeveelheden aanpassen aan de grote van je gezelschap. Je kan de video op elk moment stopzetten, terug spoelen of even pauzeren zodat je alles rustig in je eigen tempo klaar kunt maken.
Recept Hazepeper / Hazenpeper
Recept voor 8-10 personen | Voorbereiding begin 2 dagen van te voren, 1 dag voor het marineren en 1 dag voor de voor bereiding | Kooktijd dag twee 6-8 uur | kooktijd dag drie 45 minuten
Ingrediënten Hazenpeper
- 10 stuks achterpoten, ongeveer 3,5kilo
Marinade Hazenpeper:
- 1,5 fles stevige, kruidige rode wijn Rioja
- 2 eetlepels appelazijn
- Paar takjes kervel
- Paar takjes dragon
- Paar takjes tijm
- 4 blaadjes laurier
- 10 jeneverbessen, gekneusd
- 6 kruidnagels
- 2 theelepels vers gemalen zwarte peper gemalen en handje vol peperkorrels, gekneusd
- 2 uien, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 wortels, in stukjes
- 2 stengels bleekselderij
Voor het braden van de Hazenpeper
- 250 g boter
- 200 g ontbijtspek, in blokjes
- 100 ml cognac
- 500 ml wildfond
- 10 gram maizena
- 250 g champignons gehalveerd of in kwarten
- 250 g kleine sjalotten, schoongemaakt
- 200 gram ontbijtkoek of 2 eetlepels koekkruiden
Vergeten groentes ovenschotel
- 3 pastinaken
- 2 oerwortels
- 8-10 krieltjes of truffelaard appeltjes
- 6 mooie bietjes, neem van die kleine, gele en rode of eventueel doe van alles wat. Vergeet ook de oerbiet niet.
- 4 aardperen
- paar takjes tijm en rozemarijn
- 8 stukjes knoflook door de helft gesneden
- ik gebruik altijd knoflookolie en basilicumolie, maar als je dat niet hebt kan je ook een andere mooie olijfolie gebruiken. Let op geen extra vierge want die kan niet in de oven!
Begeleiders
(deze bereidingen en ingrediënten zijn niet bijgesloten in dit recept)
- Een lekkere pruimensaus of cranberry saus voor het zoetje bij het vlees
- Aardappelpuree lekker als je dit half om half met pastinaak maakt
- Stoofpeertjes
Recept dag 1
Maak in een ruime kom een marinade van de wijn, azijn, kruiden, specerijen, ui, knoflook en wortel. Leg de hazenbouten 24 uur in deze marinade. Schep af en toe om. Bewaar in de koelkast.
Recept Dag 2
Haal de haasdelen uit de marinade en dep goed droog. Zeef de marinade, bedoeling is dat je het vocht en groentes met de kruiden van elkaar scheid. Bewaar het vocht en de groentes/kruiden voor de hazenpeper apart.
Verhit ondertussen de boter in een ruime braadpan. Kruid de bouten met zout en peper en braad ze rondom bruin in de hete boter. Neem de hazenbouten uit de pan, draai het vuur iets lager en voeg het spek toe aan het braadvet. Bak het zachtjes totdat het knapperig is. Voeg de uitgelekte groentes en kruiden toe en bak even mee. Schenk de cognac erop om af te blussen. Doe het marinadevocht en de fond erbij en leg de hazenbouten terug in de pan met de deksel erop. Breng het geheel tegen de kook aan en laat het 6-8 uur stoven in de oven op 90 graden, totdat de hazenbouten zacht zijn en van het bot vallen. Controleer af en toe of het geheel nog vochtig genoeg is je kan altijd nog wat bouillon toevoegen. Haal de boutjes eruit, laat ze iets afkoelen en verwijder de botten.
Verwijder de stokjes van de kruiden uit de saus en pureer de saus en voeg twee eetlepels koekkruiden, of de ontbijtkoek, toe.
Kook de saus vervolgens in. Voeg eventueel wat maizena toe tot de saus dik genoeg en mooi gebonden is. Voeg het geplukte hazenvlees en de sjalotten en champignons toe aan de saus. Laat het gerecht nog circa 30 min. doorgaren op laag vuur. Bewaar op een koele plek, of koelkast, tot de volgende dag.
Recept Dag 3
Verwarm je oven voor op 175 graden voor de groentes en zet je hazenpeper alvast op een laag vuur om hem op te warmen. Als je je groentes in de oven hebt staan, maak je ondertussen je aardappelpuree en je pruimen- of cranberry saus.
Was ondertussen je groentes maar schil ze niet. Begin met het snijden van de vergeten groentes. Het is erg belangrijk voor het garen van de groentes dat de stukken ongeveer even groot zijn. Doe de aardappeltjes door de midden en hou dit aan als maatvoering voor de rest. Anders is straks alles niet even gaar. Laat een kort stukje lof aan je bietjes zitten en snij deze ook door de helft of in kwartjes. De aardpeer kan je gewoon in tweeën snijden. Doe alles in een ovenschotel, hussel lekker door elkaar met een flinke scheut olie naar wens en zet 30 minuten in de oven met een stuk aluminiumfolie erover heen. Na 30 minuten controleer je de gaarheid, verwijder je zilverfolie en zet je gril er nog 10-20 minuten bij aan. Hou ze goed in de gaten dat ze niet te hard gaan.
Serveer de hazenpeper, met de saus en de vergeten groentes en je eventuele aardappelpuree.
ps de hazenpeper op deze foto is nog niet de helft van de beschreven hoeveelheid. Als wij hazenpeper maken we gelijk veel en vriezen we de rest in tot we weer eens onverwacht eters krijgen.
1 reageer
Ik kan niet geloven dat ik de eerste ben die reageert. Het recept ziet er heerlijk uit ik heb een printje gemaakt en ind e herft of winter maak ga ik dit uitproberen. Dank je wel voor het delen