Home Recepten Griekse Stifado

Griekse Stifado

door Peter Eemsing
0 reageer 144 views
Griekse Stifado

Griekse Stifado is een klassiek stoofpotje dat je zeker eens moet proberen. Het is een hartverwarmend gerecht waarin mals vlees langzaam wordt gestoofd met kleine zilveruitjes in een kruidige tomatensaus. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, zijn de aromatische kruiden zoals kaneel en laurier, die het een diepe, rijke smaak geven.

Stifado heeft z’n wortels in de Griekse keuken, maar je kunt duidelijk invloeden proeven van verschillende culturen die door de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt. Of je het nu serveert met wat knapperig brood, rijst of aardappelen, dit gerecht is perfect om te genieten van die warme, comfort food vibes, vooral op een relaxte zomeravond.

Recept voor een Griekse Stifado met fijne riblappen voor twee personen.

Ingrediënten:
300-400 gram fijne riblappen, in blokjes gesneden
200 gram kleine zilveruitjes of sjalotten of kleine uien, gepeld maar heel gelaten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote tomaat, ontveld en in blokjes gesneden (of 100 ml tomatenblokjes uit blik)
1 eetlepel tomatenpuree
1 glas rode wijn (ongeveer 150 ml)
2 eetlepels rode wijnazijn
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
4-5 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
1 theelepel pimentkorrels (of 1/2 theelepel gemalen piment)
1 theelepel suiker
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 1,5 – 2 uur
Totale tijd: 1 uur 45 minuten – 2 uur 15 minuten

Bereidingswijze:
Voorbereiden van de vlees en uien:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de zilveruitjes (of sjalotten) toe en bak ze tot ze licht goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Bakken van het vlees:
Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe aan de pan en verhoog de hitte. Bak de blokjes fijne riblap aan alle kanten bruin. Dit helpt de sappen in het vlees te verzegelen en geeft extra smaak. Voeg indien nodig in porties toe om overvolle pan te voorkomen.
Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze een minuut mee totdat het begint te geuren.

Tomaten en kruiden toevoegen:
Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe aan het vlees en roer goed door. Laat het een paar minuten sudderen.
Voeg de rode wijn, rode wijnazijn, kaneelstokje, laurierblaadjes, tijm, pimentkorrels, suiker, zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar.

Stoven:
Voeg de gebakken zilveruitjes toe aan de pan. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de stifado langzaam sudderen. Laat het vlees 1,5 tot 2 uur zachtjes koken, of totdat het vlees heerlijk mals is en de saus dikker is geworden. Controleer af en toe en voeg indien nodig wat water toe als de saus te veel indikt.

Afwerken en serveren:
Proef de stifado en pas indien nodig de kruiden aan. Verwijder de laurierblaadjes en het kaneelstokje.
Serveer de stifado warm, eventueel met een stukje knapperig brood, rijst of geroosterde aardappelen aan de zijkant.

Tips:
Aanpassen naar smaak: Als je van een iets zoetere smaak houdt, kun je wat extra suiker of een scheutje honing toevoegen.

Verschillende variaties: Je kunt de stifado ook maken met kalfsvlees, lam of zelfs konijn, afhankelijk van je voorkeur.
Geniet van je zelfgemaakte Griekse Stifado! 

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...