Home Recepten Ginisang Repolyo sa Baboy

Ginisang Repolyo sa Baboy

door Peter Eemsing
1 reageer 50 views
Ginisang Repolyo sa Baboy

Ginisang Repolyo sa Baboy, uit de Filipijnse keuken wat vertaald kan worden als “Roergebakken Kool met Varkensvlees en gember”. Dit gerecht maakt deel uit van de rijke Filipijnse traditie, die vaak eenvoudige ingrediënten gebruikt om heerlijke en simpele snelle roerbak maaltijden te creëren.

“Ginisang” betekent in het Tagalog “gebakken” of “gesauteerd”, en “repolyo” betekent “kool”. De toevoeging van gember, samen met andere smaakmakers zoals knoflook, ui, en sojasaus of vissaus, geeft dit gerecht zijn kenmerkende smaak. Het is een populair dagelijks gerecht in de Filipijnen, vaak geserveerd met rijst.

Ingrediënten Ginisang Repolyo sa Baboy (Voor 4 Personen):

500 gram varkensreepjes (bijvoorbeeld van de schouder of filet)

1 middelgrote spitskool, in reepjes gesneden

1 grote ui, fijngehakt

4 teentjes knoflook, fijngehakt

1 stuk geschilde gember (ongeveer 4-5 cm), in flinterdunne plakjes of geraspt

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel oestersaus (optioneel)

2 eetlepels plantaardige olie

Zout en peper naar smaak

100 ml kippenbouillon of water

Optioneel: lente ui, groene paprika of wortel in reepjes voor extra kleur en textuur

Bereidingswijze:

Varkensvlees Voorbereiden:

Kruid de varkensreepjes met zout en peper.

Verhit 1 eetlepel olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Voeg het varkensvlees toe en bak tot het goudbruin en gaar is (ongeveer 6-8 minuten). Haal het vlees uit de pan en zet opzij.

Ui, Knoflook en Gember Bakken:

Voeg de overgebleven olie toe aan de pan. Bak de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is (ongeveer 2-3 minuten).

Spitskool Toevoegen:

Voeg de spitskoolreepjes toe aan de pan en roerbak tot ze beginnen te slinken (ongeveer 3-5 minuten).

Vloeistoffen en Varkensvlees Toevoegen:

Voeg de sojasaus, oestersaus (indien gebruikt) en kippenbouillon toe. Roer goed door.

Voeg de gebakken varkensreepjes terug toe aan de pan. Meng goed.

Roerbakken:

Laat alles samen nog 5-7 minuten roerbakken op middelhoog vuur, tot de spitskool gaar is maar nog steeds een beetje knapperig blijft.

Op Smaak Brengen en Serveren:

Proef en pas zout en peper aan indien nodig.

Serveer warm, eventueel met gestoomde rijst.

Totale Bereidingstijd: Ongeveer 30 minuten

Dit eenvoudige maar smaakvolle Filipijnse gerecht combineert de sappigheid van varkensvlees met de frisheid van spitskool en het aromatische van gember.

Geef een reactie

1 reageer

Mcj Vonhoff 5 april 2024 - 17:04

peter deze ga morgen maken …de Filipijnse keuken is erg rijk van vele culturen dus dank u wel..

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...