Ingrediënten gekarameliseerde uien:
1,5 kilo uien
50 ml koolzaadolie culinair
1 theelepel keltisch zeezout
Bereidingswijze gekarameliseerde uien:
Voor de gewone oven: Snijd de uien in partjes. Verwarm je oven alvast voor op 60 graden en verwarm een koekenpan met een dikke bodem (liefst een gietijzeren) op middelhoog vuur. Doe, als de pan warm is (je kunt dan met je vingers de bodem nog aanraken), 50 ml koolzaadolie in de pan en direct daarna de uien met het zeezout. Laat de uien zacht fruiten. De uien moeten in dit stadium nog niet bruin worden, dus zet je vuur niet te hoog. Schep de uien ook regelmatig om. De uien beginnen langzaam aan ‘glazig’ (doorzichtig) te worden. Laat de uien een paar minuten bakken, ze worden als het goed is steeds doorzichtiger. Zorg ervoor dat de uien niet te bruin worden. Op het moment dat de randjes van de uien beginnen te kleuren, doe je de uien in een een ovenschaal en schuif je ze de oven in. Laat de uien in ieder geval ruim 2 uur in de oven staan en roer af en toe door. De uien zullen steeds verder gaan karameliseren en worden steeds goudbruiner van kleur. Proef na twee uur of je de uien lekker genoeg en zacht vindt.
Voor de houtoven: Snijd de uien in partjes, giet 50 ml koolzaadolie in een grote oven vaste schaal en leg de uien erop. Roer e.e.a. goed door en bestrooi met het zeezout. Als je de uien in de houtoven gaart, zorg er dan voor dat de oven op 150 graden is gestookt als je de uien erin schuift. Als je de houtoven aanmaakt zie je dat de temperatuur in het begin flink oploopt. Pas als de temperatuur van oven weer afnemend is en dus aan terugzakken is, kun je gaan beginnen met het bakken van de uien. Sluit de oven vooral niet af als de uien erin staan, want dan stijgt de temperatuur in de oven weer. Als de oven een temperatuur van 60 graden heeft bereikt kun je het luik dicht doen en laat je de uien zo’n twee uur in de oven staan. Roer de uien wel elk kwartier even goed om. Na een uur of twee haal je de uien uit de oven en kun je ze verwerken in je gerecht. Ze smaken heerlijk bij biefstuk, of op een broodje hamburger, door een sallade etc. Ik gebruik ze meestal om een fantastische uiensoep mee te maken!
Ik gebruik in dit recept koolzaadolie culinair. Dit een prachtige olie om mee te bakken. De olie is rond en vol van smaak en heeft de geur van roomboter.
Als je geen oven of houtoven hebt kun je gekarameliseerde uien ook prima klaarmaken in een dikke pan op je gasfornuis. Je laat ze dan gewoon in de pan zitten in plaats van op enig moment in een ovenschaal te doen en laat ze op je kleinste pit, op heel laag vuur, ruim 2 uur sudderen.