Home Recepten Cheesecake, een echte aanrader

Cheesecake, een echte aanrader

door Christa Dreef
1264 views
Cheesecake
Cheesecake is een heerlijk fris toetje, zeker als je het voorziet van een vers rood fruit sausje. Het ziet er lekker feestelijk uit, maar heeft door zijn eenvoud toch ook wel wat rustieks. Deze cheesecake is gebaseerd op het originele New York cheesecake recept, maar bevat net even wat andere smaakcomponenten in de bodem en in de vulling. In veel cheesecake recepten zie je overigens dat voor de bodem als basis een mengsel van verkruimelde bastogne koekjes of biscuitjes en gesmolten boter wordt gebruikt. Dat is op zich wel makkelijk, maar het is natuurlijk veel leuker en lekkerder om je bodem helemaal zelf te maken. Verder heb je voor dit recept een flinke hoeveelheid roomkaas en geduld nodig.Je kunt de cheesecake namelijk niet direct opeten als hij uit de oven komt. Hij moet afkoelen en dan minstens 8 uur in de koelkast staan. Maar goed, dan heb je ook wel wat. Ik kan je verzekeren, het is het wachten meer dan waard!

Ingrediënten cheesecake:

Voor de deegbodem van de cheesecake ‘Welsum-style heb je nodig:
150 gram bloem
100 gram roomboter
50 gram kristalsuiker
50 gram bruine basterdsuiker
5 gram bakpoeder
2 eidooiers
1 theelepel vanille extract
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout

Voor de vulling van de cheesecake ‘Welsum-style’ heb je nodig:
750 gram roomkaas, bijvoorbeeld Monchou
250 gram ricotta
250 gram suiker
40 gram gezeefde bloem
geraspte schil van 1 sinaasappel
geraspte schil van 1 limoen
1 theelepel vanille extract
5 eieren,
2 eierdooiers
100 ml room
Sap van 1 limoen

Bereidingswijze cheesecake:

Begin met het maken van het deeg. Dat is vrij eenvoudig.Haal de boter uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen. Snijd in stukjes en doe in je mixkom. Voeg vervolgens alle overige producten toe, behalve het meel en de eidooiers. Mix de ingrediënten door elkaar tot alles goed vermengd is en voeg dan de eidooiers toe. Mix dan weer tot de eidooiers geheel zijn opgenomen. Zeef vervolgens het meel en voeg toe aan de rest.

Mix totdat ook het meel goed vermengd is. Het deeg wordt overigens een stevige bol.Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg een uurtje in de koelkast.Haal vervolgens alvast je roomkaas en ricotta uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.Na een uurtje verdeel je het deeg in tweeën en bedek je met de ene helft de bodem van een goed ingevette taartvorm (24 cm).  De andere helft gebruik je om de zijkant van de taartvorm te bekleden.

Zet de taartvorm vervolgens weer in de koelkast en maak de vulling.

Verwarm intussen ook de oven voor op 225 graden. Ik zet mijn oven op boven en onderwarmte met luchtcirculatie. Voor de vulling meng je de roomkaas, suiker, bloem, de geraspte schillen en vanille door elkaar. Ik doe alles gewoon in mijn mixkom van de ankarsum machine  en zet de mixer dan aan.

Als alles goed vermengd is voeg je eerst de twee eidooiers toe en mix je tot die goed zijn opgenomen en vervolgens voeg je 1 voor 1 de eieren toe, telkens zorg je ervoor dat het mengsel het toegevoegde ei helemaal heeft opgenomen voordat je een nieuw ei toevoegt.Als laatste voeg je de room toe en mix het geheel daarna nog minstens 5 minuten door. Je krijgt dan een mooi luchtig geheel.Vervolgens schenk je de vulling in je taartvorm en schuif je die in het midden van je oven.Je laat je taart een schokeffect ondergaan door direct een klein glaasje water op de bodem van je oven te schenken. Doe de dooier daarna direct dicht en laat de taart 10 minuten bakken op de hoge stand van 225 graden en zet na 10 minuten de temperatuur terug naar 90 graden.

Dit proces komt de smaak en textuur van de taart ten goede. Bak de taart op deze lage temperatuur gedurende 50 minuten af en open  de oven tijdens het bakproces niet. Laat de taart vervolgens afkoelen, haal hem nog niet uit de springvorm maar dek hem af als hij afgekoeld is en zet hem minstens 8 uur in de koelkast.

Snijd de taart daarna in mooie partjes en bewaar wat over is gewoon lekker in je diepvries.

Heerlijk met wat vers gemaakte rode vruchten saus. Daarvoor pureer je wat aardbeien in je mini magimix of blender, met wat suiker naar smaak. Verwarm de puree vervolgens even en voeg dan verse frambozen en bosbessen toe, zet het vuur vervolgens uit en schenk wat van de saus over de taartpunten.


De saus is overigens ook koud erg lekker om over de taart heen te doen. Het is maar net waar je van houdt.

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...