Home Recepten Bospaddenstoelen bouillon met paddenstoelentapenade op een crostini voor 8 personen

Bospaddenstoelen bouillon met paddenstoelentapenade op een crostini voor 8 personen

door Peter Eemsing
0 reageer 680 views
bospaddestoelen bouillon

Een bospaddenstoelen bouillon doet het altijd goed als tussen gerecht bij wild of vlees. Ook voor de vegetariërs onder ons een heerlijk gerecht als starter.

Ingrediënten voor de bouillon:

135 gr wortel

200 gr ui

100 gr bleekselderij

1/2 tl venkelzaad

1/4 tl peperkorrels

11/2 tl (Himalaya) zout

Tijmblaadjes van 2 volle takken

250 gr kastanjechampignons

30 gr gedroogde gemengde paddestoelen

1 liter water

100 ml Marsala en twee eetlepels extra

1 eetlepel olijfolie

Ingrediënten voor de vulling van de soep:

500 gram gemengde paddenstoelen

1 ui fijngesnippert of 2 sjalotten

1 teentje knoflook

Tijmblaadjes van 3 kleine takjes

1 eetlepel olijfolie

2 eetlepels heel fijn gesneden peterselie

Ingrediënten voor de crostini met paddenstoelentapenade:

Groente en paddenstoelen waarin je de bouillon hebt getrokken (verwijder wel de laurierblaadjes)

1/4 theelepel zout

2 eetlepels hojiblanca olijfolie 

1 afbakbrood

Olijfolie om het brood mee te bestrijken (hojiblanca ongeveer twee eetlepels)

Bereidingswijze bouillon:

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak kort het venkelzaad en de peperkorrels in de pan. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe, behalve de Marsala en de gedroogde paddenstoelen. Bak e.e.a. op tamelijk hoog vuur gedurende 5 minuten, terwijl je steeds roert.  Blus af met de Marsala en laat dit een minuutje indampen. Schenk dan 1,5 liter water in de pan, voeg de gedroogde paddenstoelen en het zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat, met een deksel op de pan, ongeveer 1 uur zachtjes trekken. 

Zeef de bouillon vervolgens door een vergiet waarin je een stuk kaasdoek of schone theedoek hebt gelegd. Bewaar de groente en paddenstoelen waarmee je de bouillon hebt getrokken. Doe de opgevangen bouillon in een pannetje, voeg nog twee eetlepels Marsala toe en laat de soep iets inkoken. Breng zonodig verder op smaak met zout en peper.

Bereidingswijze tappenade en crostini:

Doe de ingrediënten waarmee je de bouillon hebt getrokken in de speedblender,  samen met 2 eetlepels hojiblanca olie en 1/4 theelepel zout. Blend tot je mooie grove massa hebt gekregen. Bak het brood af, snijd het in mooie schuine plakken, bestrijk elke plak met wat olijfolie (hojiblanca), leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 8 minuten op 180 graden  in de oven. 

Laat de plakken afkoelen. Serveer de tappenade met de crostini gelijktijdig met de soep.

Bereidingswijze vulling soep:

Maak terwijl de bouillon staat te trekken  de bospaddenstoelen schoon en snijd in kleine mooie stukken (laat de kleine paddenstoelen gewoon heel). Snipper de sjalotten en de knoflook heel fijn en bak die kort even aan in de olijfolie. Voeg dan de paddenstoelen toe en bak totdat ze net gaar zijn. zet afgedekt weg. Hak de peterselie heel fijn en zet weg tot gebruik.

Serveren:

Doe de gebakken paddenstoelen onderin een kommetje met een klein beetje peterselie erop. Zet de kommetjes op de tafel en schenk  aan tafel de bouillon erop. Serveer de soep gelijktijdig met de broodjes tappenade en de crostini.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...