3,7K
In Thailand is salade van onrijpe papaya erg populair (som tam salade). Papaya is in onrijpe vorm niet oranje, maar lichtgroen van kleur en in het geheel niet zoet. In Thailand houden ze ervan om som tam zo pikant mogelijk te eten. Deze Hollandse versie lijkt niet op die authentieke Thaise salade, maar is er slechts op geïnspireerd. In deze frisse salade met papaya is in plaats van een onrijpe papaya gebruik gemaakt van een rijpe en voor het fris pittige effect rasp je wat koolrabi door de salade en verwerk je wat sambal in de dressing. De salade is licht, verkoelend, met een tikje pit en heerlijk om te eten na een warme zomerse dag!
Ingrediënten frisse salade met papaya
1 rijpe papaya
4 bladeren van een Chinese kool
1/2 koolrabi
250 gram taugé
1 winterwortel (klein)
8 blaadjes munt
6 steeltjes koriander
1 limoen
2 eetlepels rijstazijn
4 theelepels palmsuiker
1/4 theelepel sambal
1 eetlepel gembersiroop
3 eetlepels water
4 bladeren van een Chinese kool
1/2 koolrabi
250 gram taugé
1 winterwortel (klein)
8 blaadjes munt
6 steeltjes koriander
1 limoen
2 eetlepels rijstazijn
4 theelepels palmsuiker
1/4 theelepel sambal
1 eetlepel gembersiroop
3 eetlepels water
Bereiding frisse salade met papaya
Rasp de koolrabi en wortel grof.
Snijd de Chinese koolbladeren in mooie reepjes en snijd de papaya in kleine blokjes.
Meng vervolgens de geraspte koolrabi, wortel, Chinese kool en papaya in een ruime schaal en voeg de taugé toe.
Maak vervolgens de dressing. Meng daarvoor de rijstazijn, palmsuiker, sambal en gembersiroop, klop goed door totdat de palmsuiker is opgelost en voeg vervolgens het water toe. Giet over de salade.
Snijd de munt en koriander fijn en strooi over de salade. Serveer direct!
PS: Erg lekker met een bakje fried rice en ook heel goed te combineren met Aziatische lamskoteletjes.