Mexicaans krokant varkensvlees is een typisch streetfood gerecht. In Mexico noemen ze het carnitas. Het varkensvlees wordt eerst lang gegaard in een oven op lage temperatuur, uit elkaar getrokken en vervolgens nog even krokant gegrild.
Ingrediënten Mexicaans krokant varkensvlees:
- 1 kilo hamlappen
- sap van 1 limoen
- 10 gram vers gehakte koriander
- 10 gram vers gehakte peterselie
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel chiliflakes
- 0,5 theelepel gemalen zwarte peper
- 4 laurierbladen
- 1 theelepel fijn zeezout
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1,5 theelepel gemalen komijn
- 1 eetlepel groente of kippen bouillonpoeder
- 250 ml water
- 2 eetlepels hojiblanca olie
Bereidingswijze Mexicaans krokant varkensvlees:
Verwarm je oven voor op 90 graden. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de hamlappen in grove stukken en bak het vlees aan in een ovenbestendige pan met deksel en een eetlepel Hojiblanca olie. Als het vlees bruin begint te kleuren voeg je de ui en knoflook toe en bak je e.e.a. even een minuutje mee. Hak de koriander en peterselie fijn en roer door het vlees. Pers de limoen uit en voeg samen met de chiliflakes, zwarte peper, laurierbladeren, zeezout, oregano, komijn, groente- of kippenbouillonpoeder en water toe aan de pan en schep alles goed door elkaar. Zet de pan met de deksel erop in de oven gedurende 6 uur.
Wachtijden
Na 6 uur is je Mexicaanse krokant varkens vlees helemaal mals , haal je uit de pan en trek je het uit elkaar met een vork. Verhit een eetlepel hojiblanca olie in een koekenpan en bak het vlees even kort op hoog vuur aan totdat het bruin en een beetje krokant is. Het overgebleven sap in de pan kook je intussen even in op een hoog vuur. Meng daarna het vlees weer met de saus. Serveer het Mexicaans krokant varkensvlees met tortilla wraps en een frisse salade.