Home Recepten Ciabatta’s zelf maken

Ciabatta’s zelf maken

door Peter Eemsing
0 reageer 3,1K views

Ciabatta’s zelf maken is niet moeilijk. Natuurlijk zijn deze heerlijke luchtige knapperige broodjes het lekkerst uit je steenoven. Maar ze zijn ook heel goed in je gewone oven te maken, zeker als je een pizzasteen hebt. Ik had van gisteravond nog een mooi stuk lamsbout over die ik vandaag langzaam verder heb gegaard als pulled lamb. Niets lekkerder dat heerlijke zachte lamsvlees met wat frisse sla op een verse ciabatta en een homemade honing-mosterd sausje!

Ingrediënten Ciabatta’s zelf maken

700 gram eiwitrijke bloem, zoals bijvoorbeeld Farina di Grano Tenero Tipo 00 SUPERIORE (zie onze webshop) door een eiwit rijke bloem te gebruiken krijg je een mooi luchtig deeg
300 gram Semola di Grano Duro Rimacinata (griesmeel van harde tarwe) voor de mooie gele kleur (zie onze webshop)
Handje extra bloem voor op je werkblad
50 gram verse gist of 25 gram droge gist
20 gram zout
50 Ml olie
600 ml water

Bereiding

Het was een mooie dag voor de buitenkeuken. Als je dit brood wil bakken in je buitenoven ga die dan eerst op temperatuur brengen. Zorg er voor dat je met eikenhout of fruithout mooie gloeiende kooltjes hebt die een constante temperatuur kunnen afgeven in je pizzaoven! Dus eerst je buitenoven aansteken zodat hij in de tussentijd van het maken van je deeg mooi op temperatuur kan komen. Zie de foto’s hierboven.

Maak nu een mooi soepel deeg van de Grano Tenero en Semola bloem Los de gist op in je water Voeg de beide bloem soorten toe Voeg het zout toe Kneed alles tot een mooi luchtig en soepel, iets vochtig, deeg Laat 40 minuten rijzen in een kom, die je afsluit met een warme theedoek Leg je deeg op je met bloem ingestrooid werkblad Kneed het deeg nogmaals voorzichtig door, zodat het luchtig blijft. Kleeft het teveel doe er dan wat extra bloem erop. Vorm dan 10 rechthoekige broodjes met de hand Laat deze broodjes nogmaals 40-50 minuten rijzen op kamertemperatuur

Bak ze in 5 minuten af in je hout- of pizzaoven op ongeveer 200 graden of bak ze 10 minuten af in je gewone oven op 220 graden. Laat ze afkoelen op een rooster!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...