De grappige Fregola Sarda pasta, ook wel bekend als Frugola, komt uit Sardinië. Oorspronkelijk was het een Noord-Africaans gerecht maar de Italianen hebben hun best gedaan om deze pasta te verbeteren. De geroosterde biologische bolletjes van Semola meel zijn een leuk en lekker ingrediënt om mee te koken. Bij veel Turkse winkels kan je deze ook kopen en daar noemen ze het kleine Turkse pasta en die is dan vaak niet van Semola meel. De Italië gangers onder ons zullen deze pasta herkennen van de beroemde Fregola Sarda met schaaldieren in een tomatensaus.
Je gebruikt deze pasta eigenlijk net als Risotto hij heeft ook veel vocht nodig. Reken al gauw op 1,2 liter bouillon per 500 gram pasta. De keuze van je bouillon hangt natuurlijk af wat je er in gaat doen. In dit gerecht hebben we voor kippenbouillon gekozen in combinatie met een zakje roerbakgroenten van de Appie.
Ingrediënten Fregola Sarda
1 zakje 400 gram Italiaanse roerbakgroenten met kastanjechampignon, prei, rode ui en peterselie
1 ui fijngesnipperd
2 tenen knoflook fijngesnippert
1,2 liter kippenbouillon
1 zakje Fregola Sarda 500 gram
350 gram kippendijen
1 rood pepertje fijngesneden met zaadlijsten. Hou je niet van pittig, dan kan je de zaadlijsten verwijderen
Bereiding
Fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie
Voeg de Pasta toe en roer goed totdat de bolletjes glazig zijn.
Schenk dan de bouillon in delen bij. Let er op dat hij niet droogkookt. Ik giet per keer bouillon bij zodat alles onder het vocht staat. Ga net zolang door totdat de bouillon op is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
Proef of je pastabolletjes bijna gaar zijn, haal de pan van het vuur en laat nog even 5 minuten staan met een deksel erop.
Ondertussen ga je kippendijen in kleine blokjes snijden. Bak deze even rondom bruin, voeg de sambal erbij en je wokgroenten. Roerbak dit alles nog 5 minuutjes en als je timing klopt is nu je pasta ook klaar. Als je je groente-kip mengsel te flauw vind kan je nog een scheutje vissaus er over heen gieten.
Roer een klontje roomboter door je pasta om het lekker smeuig te maken en schep op een voorverwarmd bord.
Doe dan een flinke schep van je kip-groentemengsel erop en smakelijk eten!
Onze fijnkenners vonden het ook lekker, dus de varkentjes hadden dit keer eens pech 😉