Een Detroit chili dog is veel meer dan een gewone hot dog. Je haalt er meteen een stuk Amerikaanse eetcultuur mee in huis. In het begin van de 20e eeuw bedachten Griekse immigranten in Detroit een nieuwe manier om hot dogs te serveren: ze maakten een goed gekruide, hartige vlees-chili, ook wel bekend als Coney sauce, en schepten dit royaal over een simpele hot dog. Wat rauwe ui en mosterd erbij, en klaar was het nieuwe icoon.
Dit gerecht groeide uit tot een vaste waarde in de diners van Detroit, die je daar nog steeds overal tegenkomt onder de naam Detroit-style chili dog. De kracht zit juist in de eenvoud: een zachte hot dog, een smaakvolle chili en een paar klassieke toppings. Zo zet jij in je eigen keuken een streetfood-klassieker op tafel.
Dit heb je nodig voor 4 Detroit chili dogs
Voor de hot dogs
- 4 hot dogs
- 4 hot dog broodjes
- 1 kleine ui, fijngehakt
- Mosterd, naar smaak
Voor de chili topping
- 200 g rundergehakt
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree (70 g)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- ½ theelepel cayennepeper (optioneel, voor extra pit)
- 125 ml runderbouillon
- Zout en peper naar smaak
Zo maak je deze Detroit chili dog
Chili bereiden
Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin. Roer de tomatenpuree, komijn, paprikapoeder, chilipoeder en cayennepeper erdoor en bak dit nog 1-2 minuten zodat de smaken goed loskomen. Schenk de bouillon erbij en laat de chili op laag vuur indikken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Hot dogs en broodjes
Kook, grill of bak de hot dogs tot ze helemaal door en door warm zijn. Snijd intussen de broodjes open en verwarm ze kort in de oven of op een grillpan, zodat ze zacht en licht krokant worden.
Opbouwen
Leg een hot dog in elk broodje. Schep er een flinke lepel chili over. Strooi er wat fijngehakte ui overheen en maak het af met een goede streep mosterd.
Serveertip
Lekker met knapperige friet of een frisse koolsalade. Zo zet je in een handomdraai de sfeer van een echte Amerikaanse diner op tafel.