Home ReceptenPhilly Cheesesteak: Een Iconische Amerikaanse Sandwich

Philly Cheesesteak: Een Iconische Amerikaanse Sandwich

door Peter Eemsing
0 reageer 16 views
Philly Cheesesteak

De Philly Cheesesteak is een iconisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in Philadelphia, Pennsylvania. Het werd in de jaren 1930 bedacht door Pat Olivieri, een hotdogverkoper die besloot om dun gesneden biefstuk op een broodje te grillen. Een taxichauffeur die langsreed, rook de geur en vroeg om een broodje. Het resultaat werd al snel een hit in de stad, en het eerste officiële Philly Cheesesteak-restaurant, “Pat’s King of Steaks,” werd geboren.

De toevoeging van kaas volgde later en transformeerde dit eenvoudige broodje in de beroemde “Cheesesteak” die we vandaag kennen. Traditioneel wordt het geserveerd met gesmolten Provolone, Cheez Whiz of Amerikaanse kaas, samen met uien en soms paprika of champignons. De Philly Cheesesteak staat bekend om zijn hartige, sappige smaak en is uitgegroeid tot een geliefde streetfoodklassieker, niet alleen in Philadelphia, maar wereldwijd.

Met dit recept kun je de authentieke smaken van de Philly Cheesesteak naar jouw keuken brengen.

Ingrediënten Philly Cheesesteak (voor twee personen)

  • 300 gram dun gesneden biefstuk (bijvoorbeeld ribeye of entrecote)
  • 2 zachte lange broodjes (hoagie rolls, stokbrood of pistolets)
  • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
  • 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 4 plakjes Provolone-kaas (of Cheddar of Amerikaanse kaas)
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 100 gram champignons, in plakjes gesneden

Bereiding Philly Cheesesteak

Voorbereiding van het vlees

Leg de biefstuk ongeveer 30 minuten in de vriezer om het vlees steviger te maken voor het dun snijden. Snijd de biefstuk daarna zo dun mogelijk tegen de draad in.

Groenten bakken

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uiringen en paprika (en eventueel champignons) toe. Bak 5-7 minuten tot ze zacht zijn en licht gekarameliseerd. Haal uit de pan en zet apart.

Biefstuk bakken

Verhit de resterende olie in dezelfde pan op hoog vuur. Voeg de dun gesneden biefstuk toe. Bak al roerend in 2-3 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper.

Kaas toevoegen

Verlaag het vuur naar middelhoog. Verdeel het vlees in twee porties in de pan en leg op elke portie twee plakjes kaas. Dek de pan af en laat de kaas smelten.

Broodjes bereiden

Snijd de broodjes open aan één kant, zodat ze aan de andere kant nog vastzitten. Leg ze eventueel kort onder de grill of in een hete oven om licht knapperig te worden.

Sandwich samenstellen

Gebruik een spatel om het vlees met gesmolten kaas in de broodjes te leggen. Verdeel de groenten erover.

Serveren

Serveer de Philly Cheesesteaks warm. Lekker met frietjes of een simpele salade.

Tips

  • Authentieke touch: Gebruik Cheez Whiz voor de klassieke Philadelphia-stijl.
  • Extra smaak: Voeg wat Worcestershiresaus toe aan het vlees tijdens het bakken.
  • Sauzen: Serveer eventueel met ketchup, mayonaise of mosterd.

Voor meer streetfood inspiratie, bekijk ook ons recept voor Loaded Nacho’s of Pulled Pork op brioche.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...