Home Recepten De wilde perzik Paraguayo

De wilde perzik Paraguayo

door Peter Eemsing
0 reageer 100 views
Wilde perzik

De wilde perzik wordt ook wel Paraguayo, platte perzik of wilde bosperzik genoemd. Deze perzik is een steenvrucht, net als een pruim of kers. De vrucht bevat dus een harde, steenachtige pit. Het sappige, stevige vruchtvlees is wit van kleur. De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan, is een variëteit van de gewone perzikboom die van nature voorkomt in China, waar de perzik oorspronkelijk vandaan komt. Wilde perziken, ook wel doughnut (donut) perziken genoemd, zijn kleiner en platter dan gewone perziken. Wilde perziken hebben een heerlijk zoete en licht pittige smaak die verschilt van de meeste andere vruchten. Net als gewone perziken zijn wilde perziken rijk aan vitamine A en C, evenals vezels en antioxidanten.

Of je ze nu vers eet, in een taart stopt, grilt of pureert in een smoothie, wilde perziken zijn ongelooflijk veelzijdig. De mogelijkheden om ze te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten zijn eindeloos.

Wilde perziken zijn een typisch een seizoensproduct, wat je vanaf juli tot september in de winkel kan kopen.

Hier zijn 8  tips om met je wilde perziken te gaan maken.

Perzikjam: Verzamel een kilo wilde perziken, verwijder de pitten en hak ze fijn. Meng met suiker en een beetje citroensap, kook tot de perziken zacht zijn en de jam is ingedikt.

Gegrilde perziken: Snijd je perziken doormidden, verwijder de pit en gril ze op een hete barbecue tot ze karameliseren. Serveer met een schepje vanille-ijs of wat verse room.

Perziksalsa: Hak je wilde perziken fijn en combineer met fijngehakte rode ui, koriander, limoensap en jalapeno voor een zoet-pittige salsa.

Perziksmoothie: Pureer je wilde perziken in een blender met wat yoghurt of melk en voeg naar smaak andere vruchten toe, zoals banaan of bessen.

Perziktaart: Gebruik je favoriete taartrecept en vervang de reguliere perziken door wilde perziken voor een unieke twist.

Perziksalade: Snijd wilde perziken en combineer ze met verse mozzarella, basilicum en een eenvoudige balsamico dressing voor een zoete en hartige salade.

Perzikmuffins: Voeg gehakte wilde perziken toe aan je favoriete muffinrecept voor een zoete verrassing in elke hap.

PerzikVodka: Ontpit de perzik en snij in kleine blokjes, laat deze 4-6 weken trekken op wodka, vervolgens zeef je de wodka en bewaar je het in een mooie fles.

Hoe je ze ook besluit te gebruiken, wilde perziken zijn een smaakvol en gezond.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...