Home Recepten Cubaanse Picadillo

Cubaanse Picadillo

door Peter Eemsing
0 reageer 20 views
Cubaanse Picadillo

Cubaanse Picadillo is een simpel en lekker gerecht dat in Cuba en andere delen van Latijns-Amerika erg populair is. Het is een stoofpotje van rundergehakt met tomaten, uien, paprika’s, olijven, en rozijnen. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met rijst, maar je kunt het ook gebruiken als vulling voor empanadas, taco’s, of gewoon als bijgerecht.

De naam “Picadillo” komt van het Spaanse woord “picar,” wat “hakken” of “snijden” betekent. Dit verwijst naar het fijngehakte vlees dat de basis vormt van het gerecht. De ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van waar je bent en wat je lekker vindt, maar het gaat altijd om een combinatie van hartige en zoete smaken, met kruiden zoals komijn en oregano.

Picadillo vindt zijn oorsprong in Spanje, waar het oorspronkelijk werd gemaakt met vlees, groenten, en specerijen. Tijdens de koloniale periode kwam het gerecht naar Latijns-Amerika, waar het werd aangepast aan lokale smaken en producten. In Cuba werd Picadillo al snel een favoriet. Het is een basic gerecht dat makkelijk te maken is, met ingrediënten die vaak al in huis zijn.

Wat de Cubaanse versie speciaal maakt, is de combinatie van olijven en rozijnen, die samen een heerlijke balans van hartig en zoet geven. De olijven zijn een erfenis van de Spaanse invloed, terwijl de rozijnen een zoete toets toevoegen die typisch is voor Caribische gerechten.

Ingrediënten Cubaanse Picadillo voor twee personen:


250 gram rundergehakt
1 middelgrote aardappel, in kleine blokjes gesneden
1 kleine wortel, in kleine blokjes gesneden
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine groene paprika, in blokjes gesneden
1 middelgrote tomaat, in blokjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
1/4 kopje groene olijven, gehalveerd
1 eetlepel rozijnen
1 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde oregano
Zout en peper naar smaak
1 eetlepel olijfolie
1/2 kopje water of runderbouillon
Maïstortilla’s (voor serveren)

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten

Bereidingswijze:
Kook de aardappel en wortel:
Breng een kleine pan met gezouten water aan de kook. Voeg de blokjes aardappel en wortel toe en kook ze ongeveer 5-7 minuten tot ze zacht maar nog stevig zijn. Giet af en zet apart.

Bak het gehakt:
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het rundergehakt toe en bak het, terwijl je het gehakt fijnmaakt met een spatel, tot het bruin is en gaar, ongeveer 5 minuten.

Voeg de groenten toe:
Voeg de ui, knoflook, en groene paprika toe aan de pan met het gehakt en bak nog 3-4 minuten tot de ui glazig is en de paprika zacht begint te worden.

Voeg de tomaten en smaakmakers toe:
Voeg de tomaten, tomatenpuree, komijn, gerookt paprikapoeder, oregano, zout en peper toe. Roer goed door en bak nog 2-3 minuten zodat de smaken goed mengen.

Simmeren:
Voeg de voorgekookte aardappelen, wortelen, olijven, rozijnen, en het water of de bouillon toe aan de pan. Roer alles goed door en laat het mengsel sudderen op laag vuur gedurende 10-15 minuten, of tot de aardappelen en wortelen zacht zijn en de saus iets is ingedikt.

Serveren:
Serveer de Picadillo warm met zachte maïstortilla’s. Je kunt de tortilla’s gebruiken om de Picadillo in te wikkelen of het gerecht gewoon zo eten.

Tip:
Deze Picadillo is een lekker en eenvoudig gerecht dat je kunt aanpassen door meer of minder van de specerijen toe te voegen naar eigen smaak. Het is ook heerlijk met een beetje verse koriander bovenop.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...