Canolli is een Siciliaans dessert. Het zijn opgerolde koekjes met en heerlijke ricotta vulling. Je moet de koekrolletjes pas vlak voor het uitserveren vullen omdat ze anders zompig worden. Dit recept is voldoende voor 8 stuks. Ik raad je aan om er maar 1 per persoon te serveren (ze zijn namelijk nogal machtig) en er bijvoorbeeld een toefje slagroom en wat aardbeien of frambozen aan toe te voegen. Met een bolletje vanille-ijs smaken ze ook prima!
Ingrediënten:
- Voor het deeg heb je nodig
- 2 eiwitten (m)
- 50 gr ongezouten roomboter
- 50 gr Italiaanse 00 bloem
- 110 gr suiker
- 2 tl cacaopoeder
- Voor de vulling heb je nodig
- 250 gr ricotta
- 2 eetlepels poedersuiker
- 40 gram pure chocolade (70%)
- 25 gram walnoten
- geraspte schil van een halve citroen
- 1/4 tl kaneel
- extra poedersuiker om mee te bestuiven
Bereidingswijze canolli
Verwarm de oven voor op 190 graden (boven en onderwarmte). Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend de suiker toe.
Zeef de bloem en cacaopoeder en spatel vervolgens door de stijf geklopte eiwitten. Druppel de boter langs de rand van de kom en spatel de boter door het beslag. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep 1 eetlepel van het mengsel op de bakplaat en maak er een cirkel van van ongeveer 10 cm doorsnede. Er passen er ongeveer 4 op je bakplaat. Bak de koekjes 7 minuten in de oven. Haal de koekjes uit de oven, steek een paletmes eronder en wikkel de koekjes om een canollibuisje, of als je die niet hebt, de steel van een pollepel. Laat iets afkoelen en schuif de koekjes er dan vanaf en leg ze op een rooster en laat ze verder afkoelen. Je moet dus twee keer een bakplaat in de oven doen.
Maak vlak voor het uitserveren de vulling. Hak de chocolade en walnoten in fijne stukjes. Roer samen met de poedersuiker en vanilla extract door de ricotta. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de canolli. Leg ze op een bord en bestuif ze met wat poedersuiker.