Lekker eens wat anders, een eend op de bbq! Niets lekkerder als een eend langzaam roken op de bbq met een lekker krokant velletje en heerlijk oosterse saus en marinade. Eend bereiden op de bbq is niet moeilijk je moet er alleen even de tijd voor nemen. Eend heeft een heel andere smaak als kip en het vlees heeft een donkere kleur met een dikke vetlaag. Gelijk leuk om ons nieuwe meater block te testen.
Als je een verse eend koopt is hij meestal schoon maar onze eend kwam bij de toko uit de diepvries. Neem de tijd om hem te laten ontdooien, dit duurt meestal een dag voor een eend van ongeveer 2 kg. Controleer zeker bij de eenden uit Azië de buik en kijk of daar geen ingewanden meer inzitten.
Omdat de eend veel vet heeft perforeren we de huid met een vlees vork zodat het overtollige vet straks rustig weg kan smelten in je braadslee op de bbq.
Ingrediënten eend op de bbq
1 Eend
150 ML Megachef sojasaus
150 Ml Honing of gember siroop
150 Ml sinaasappelsap
150 ML sake
1 a 2 eetlepels 5 kruidenpoeder
Eventueel kan je de eend ook nog stuffen met wat knoflook tenen, koriander, citroengras en ui.
Bijnodigheden
BBQ Weber of Kamado of smoker
Braadslee met rooster of aluminium blik om vet op te vangen
Optioneel rookmot, wij gebruikten sinaasappelhout
Kwast om eend te marineren
Bereiding eend op de bbq, ongeveer 2-3 uur.
Zet je bbq/smoker klaar voor indirect garen. Dus een koude zone overhouden als je hem vult met kool/briketten. Verwarm hem tot 160-180 graden.
Onder het voorverwarmen ga je alvast je eend schoonspoelen onder de kraan, spoel ook de binnenkant goed schoon. Vervolgens dep de eend goed droog.
Prik vervolgens met een vleesvork of sate prikker kleine gaatjes in de huid zodat het vet straks kan ontsnappen. Op de borst wil ik graag wat vet houden dus daar prik ik er maar een paar. Probeer alleen in het vel te prikken, dus niet in het vlees!
Als je de eend gaat stuffen, vul hem dan en sla de huid rond de achterkant terug naar binnen.
Leg je eend in je braadschaal het liefst op een rekje en plaats je kerntemperatuur meter in het dikste deel. Dat is vaak boven het gewricht van de achterpoot.
Plaats je braadschaal op het ‘koude’ gedeelte van je bbq en strooi wat rook mot over de kolen, let op dit kan ontvlammen! En sluit de deksel en laat hem een uurtje rustig staan totdat de kerntemperatuur ongeveer 50 graden is. We willen uiteindelijk op een kerntemperatuur van 80 graden, of iets hoger uitkomen. Houd tijdens de hele bereiding de temperatuur van je bbq rond de 160 graden, dan ben je in 2 uurtjes klaar!
In dit uurtje ga je de ‘glaze’ marinade maken. Doe de soja saus, siroop of suiker, sap en sake in een saus pannetje en kook langzaam, indikken, tot 1/3 in. Voeg dan voorzichtig 1 eetlepel 5 kruiden poeder toe en meng alles goed door. Proef je saus en breng hem vervolgens om smaak met eventueel meer 5 kruidenpoeder.
Als je eend zijn kerntemperatuur 50 graden is ga hem hem insmeren met je ‘glaze’ marinade. Prik eerst nog wat gaatjes in de huid bij de vette delen en kwast hem dan lekker rondom in. Dit herhaal je om de 20-30 minuten. Draai bij elke keer je schaal even om, zodat de eend aan alle kanten even snel gaart.
Bij 60 graden keer je de eend op zijn rug en smeer je hem weer even lekker in.
Bij 70 graden keer je hem weer om en smeer je hem voor de laatste keer goed in en wacht totdat de kerntemperatuur 80 graden is.
Haal de schaal van de BBQ, bedek met aluminium folie en laat 20 minuten rusten.
Snij hem in de gewenste porties en serveer met eventueel rijst en een lekkere frisse oosterse salade. Mocht je marinade overhebben dan kan je die eventueel naar smaak nog iets verdunnen met sake en gebruiken als dressing voor je salade.
Ps kijk ook eens op onze andere website dekookworkshop.nl
2 reageer
Ik had geen sinaasappels en geen sake. Ik heb manderijn gebruikt en een mix van rum en rijst azijn. Het had net iets minder zoet gemogen voor mij. Misschien is omdat de mandarijn wat zoeter is dan sinaasappel. Volgende keer de glacé is frisser maken. Maar de garing was perfect. Mooi basis recept. Ik hou ervan zelf een beetje te rommelen met wat er nog in huis is.
Wat super leuk dat je dit deelt met ons, wij zijn ook altijd van het improviseren. is er iets niet in huis, pakken we toch gewoon wat anders. En het is ook leuk om nieuwe smaken te vinden en te combineren!