Bulalo is een traditioneel gerecht dat zijn wortels heeft in de koele regio’s van Batangas en Tagaytay, op de Filippijnen. Het gerecht ontstond als een eenvoudige manier om rundvlees, met name mergpijpen en schenkel, volledig te benutten. De lange kooktijd was ideaal om het vlees mals te maken en de botten en merg hun rijke smaken aan de bouillon te laten afgeven. De toevoeging van groenten zoals maïs, kool en soms aardappelen weerspiegelt de natuurlijke overvloed van de Filippijnse landbouw.
Historisch gezien was bulalo een gerecht dat vooral werd geserveerd tijdens koelere seizoenen of in bergachtige gebieden, waar de warme, hartige bouillon perfect paste bij het klimaat. In Tagaytay, een populair vakantieoord met frisse lucht en uitzicht op de Taal-vulkaan, is bulalo een iconisch gerecht dat vaak wordt genoten in lokale eetgelegenheden.
Bulalo wordt tegenwoordig beschouwd als een symbool van Filippijnse gastvrijheid en gezelligheid. Het is een gerecht dat uitnodigt om te delen, of dat nu is met familie aan de keukentafel of met vrienden.
Bulalo is een traditionele Filippijnse rundvleessoep die bekend staat om zijn rijke en hartige bouillon, gemaakt van rundermergpijpen en mals vlees. Met maïs en kool voor een vleugje zoetheid en frisheid, is dit gerecht een maaltijd.
Ingrediënten Bulalo voor twee personen
500 gram runderschenkel met mergpijp
1 liter water
1 kleine ui, gepeld en in vieren gesneden
2 teentjes knoflook, gekneusd
1 kleine maïskolf, in 4 stukken gesneden
150 gram savooiekool of Chinese kool, losgemaakte bladeren
1 lente-ui, in ringetjes gesneden (voor garnering)
1 kleine aardappel, in stukken gesneden (optioneel)
1 theelepel hele peperkorrels
2 eetlepels vissaus (patis) of zout naar smaak
1-2 calamansi of een halve limoen, voor serveren
Bereidingstijd
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur en 10 minuten
Bereiding
1. Voorbereiden en koken van het vlees
Spoel de runderschenkel en mergpijpen grondig onder koud water. Dit helpt om onzuiverheden te verwijderen.
Doe het vlees in een grote pan en voeg 1 liter water toe. Breng aan de kook op hoog vuur.
Zodra het water kookt, verwijder je het schuim en de onzuiverheden die boven komen drijven met een schuimspaan.
2. Bouillon maken
Voeg de ui, knoflook en hele peperkorrels toe aan de pan.
Zet het vuur laag en laat de soep 1,5 uur zachtjes sudderen. Dit zorgt ervoor dat het vlees mals wordt en de smaken zich ontwikkelen. Voeg meer water toe als dat nodig is om het vlees ondergedompeld te houden.
3. Groenten toevoegen
Voeg de maïs en, indien gewenst, aardappelen toe. Laat nog 15 minuten sudderen tot de maïs en aardappelen gaar zijn.
Voeg als laatste de savooiekool toe en kook nog 2-3 minuten tot deze zacht is.
4. Op smaak brengen
Breng de soep op smaak met vissaus of zout. Proef en pas aan naar wens.
Serveren
Schep de bulalo in diepe kommen en verdeel het vlees, de mergpijp, maïs en groenten gelijkmatig.
Garneer met lente-ui en serveer met calamansi of limoen aan de zijkant. Het sap kan naar wens over de soep worden geperst voor een frisse toets. Serveer warm, eventueel met gestoomde rijst als bijgerecht.
