Home Recepten Aloo Gobi

Aloo Gobi

door Peter Eemsing
0 reageer 27 views
Aloo Gobi

Aloo Gobi is een vegetarisch gerecht in de Indiase en Pakistaanse keuken. “Aloo” betekent aardappel en “Gobi” staat voor bloemkool in het Hindi en Urdu. Het is een eenvoudig en hartig gerecht dat de smaak van aardappelen combineert met de nootachtige smaak van bloemkool, met diverse specerijen zoals kurkuma, komijn, koriander, gember en soms garam masala.

Het gerecht komt oorspronkelijk uit het noorden van India en Pakistan, waar het vaak wordt gegeten als alledaagse maaltijd. Het wordt meestal geserveerd met chapati’s, naan of rijst.

De Indiase keuken maakt vaak gebruik van veel kruiden, die niet iedereen altijd in huis heeft. Voor het gemak kan je dan een Indiase kruidenmix Garam Masala kopen. Garam Masala is een mix van specerijen die typisch koriander, komijn, kardemom, kruidnagel, peper, kaneel en soms andere specerijen bevat. Hou er wel rekening mee dat de kracht en smaak van kruidenmixen kunnen variëren afhankelijk van het merk, dus je kan beter eerst met een kleinere hoeveelheid beginnen en dan naar smaak toevoegen. Een gemiddelde hoeveelheid is 1 tot 2 eetlepels van deze mix voor dit recept voor twee personen. Je kan altijd meer toevoegen, afhankelijk van hoe kruidig en smaakvol je dit gerecht wilt hebben.

2 personen, 351 kcal per persoon, bereidingstijd 50-55 minuten

Ingrediënten Aloo Gobi
250 gram bloemkoolroosjes
2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
2 eetlepels olie
1 theelepel mosterdzaad
1/2 theelepel komijnzaad
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1/2 theelepel geraspte gember

Zelf kruidenmix maken
1 groene chilipeper, fijngehakt (optioneel, afhankelijk van de gewenste pittigheid)
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel komijn 
1/2 theelepel korianderpoeder
1/4 theelepel rode chilipoeder (of naar smaak)
Zout naar smaak

Of gebruik 1 tot 2 eetlepels Garem Masala zie hierboven.

Verse korianderblaadjes of peterselie voor garnering
Een paar druppels citroensap (optioneel)

Bereidingswijze


Voorbereiding (5 minuten)
Was de bloemkool en aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Snipper de ui, knoflook, en gember, en hak de chilipeper als je die gebruikt.

Het kruiden van de olie (2 minuten)
Verhit de olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur.
Voeg het mosterdzaad en komijnzaad toe en laat het knetteren tot het aroma vrijkomt.

Het fruiten van de ui (3 minuten)
Voeg de ui toe en bak tot deze goudbruin en zacht is.

Toevoegen van knoflook, gember, en chilipeper (2 minuten)
Doe de knoflook, gember, en groene chilipeper erbij en bak nog een paar minuten mee.

Kruiden of mix en aardappelen toevoegen (5 minuten)
Strooi de kurkuma, korianderpoeder, chilipoeder, en zout erover en bak kort mee.
Voeg de aardappelblokjes toe en meng goed met de kruiden.

Koken van de aardappelen (10 minuten)
Voeg een klein beetje water toe, dek de pan af en laat de aardappelen ongeveer 10 minuten koken of tot ze bijna gaar zijn.

Bloemkool toevoegen (15 minuten)
Voeg de bloemkoolroosjes toe, meng goed en kook nog eens 10-15 minuten met de deksel op de pan. Roer af en toe. Als het te droog lijkt, kun je nog een beetje water toevoegen.

Afwerking (2 minuten)
Als de bloemkool en aardappelen zacht zijn, strooi je nog een beetje Garam Masala erover naar smaak en meng je alles nog eens goed door elkaar.
Zet het vuur uit en laat het een paar minuten rusten met de deksel op de pan.

Serveren
Garneer met verse korianderblaadjes of peterselie en besprenkel eventueel met een paar druppels citroensap voor extra frisheid. Serveer het warm met chapatis, naan, of rijst.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...