Home Recepten Alles over pizza ovens

Alles over pizza ovens

door Peter Eemsing
0 reageer 7 views
alles over pizza ovens

Ben je gek op pizza’s en twijfel je wel eens of je een pizza oven wil kopen dan zeggen wij, absoluut doen. Afhankelijk van je woonomstandigheden zouden wij natuurlijk gaan voor de pizza houtoven met die lekkere rooksmaak en een bereidings tijd van 2 minuten. Maar niet iedereen heeft de ruimte daarvoor.

De kwaliteit en smaak van pizza’s worden aanzienlijk beïnvloed door het type oven waarin ze worden gebakken. De voorkeur voor “de lekkerste” pizza varieert per persoon, maar bepaalde oventypes zijn specifiek gemaakt om superieure pizza’s te bakken, zowel grote traditionele pizza’s als kleinere varianten zoals pizzeretta’s. Hier volgt een overzicht van verschillende oventypes, hun maximale temperaturen, bereidingstijden en hun bijdrage aan de pizza-ervaring:

1. Houtgestookte Pizza Ovens


Maximale Temperatuur: Kan oplopen tot 430-480°C.
Bereidingstijd: Een pizza kan in slechts 90 seconden tot 2 minuten gebakken zijn.
Bijdrage: De extreme hitte en de vlammen zorgen voor een snel gebakken pizza met een unieke rokerige smaak en een knapperige korst. Ideaal voor authentieke Neapolitaanse pizza’s en pizzeretta’s, waarbij de snelle baktijd de toppings sappig houdt en de korst perfect knapperig.

2. Pizza Steenovens

Deze zijn ook vaak te krijgen als accessoire voor op je Weber, Kamado of Ofyr.


Maximale Temperatuur: Rond de 370-400°C.
Bereidingstijd: Pizza’s zijn klaar in ongeveer 2 tot 5 minuten.
Bijdrage: De steenbodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en een authentieke knapperige bodem. Geschikt voor een breed scala aan pizza’s, inclusief pizzeretta’s, die gelijkmatig garen door de constante warmte.

3. Elektrische Pizza Ovens


Maximale Temperatuur: Vaak tot 260-300°C.
Bereidingstijd: Pizza’s bakken in ongeveer 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte.
Bijdrage: Biedt nauwkeurige temperatuurcontrole en gemak in gebruik, ideaal voor thuisbakkers. Met een pizzasteen kunnen ook in elektrische ovens uitstekende resultaten worden behaald, vooral voor pizzeretta’s.

4. Conventionele Elektrische Oven (Fornuis)


Maximale Temperatuur: Meestal tot ongeveer 250-275°C.
Bereidingstijd: Een pizza kan 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van de dikte en de voorverwarming.
Bijdrage: Deze ovens zijn standaard in veel keukens en bieden een praktische en toegankelijke manier om pizza’s te bakken. Hoewel ze misschien niet de extreme hitte van een gespecialiseerde pizzaoven bereiken, kunnen ze met behulp van een pizzasteen toch een knapperige korst en goed gegaarde toppings leveren. Perfect voor het bakken van zowel grote pizza’s als kleinere pizzeretta’s, vooral handig voor gezinnen die verschillende smaken willen uitproberen in één bakronde.

7. Pizzaretta Oven (Elektrisch Tafelmodel)


Maximale Temperatuur: Kan oplopen tot ongeveer 300°C, afhankelijk van het model.
Bereidingstijd: Pizzeretta’s zijn vaak in slechts 5 tot 10 minuten klaar.
ijdrage: Pizzaretta ovens zijn compacte, elektrische ovens die je gemakkelijk op tafel kunt zetten. Ze zijn speciaal ontworpen voor het snel en gelijkmatig bakken van kleinere pizza’s, ideaal voor een gezellige maaltijd of een feestje waarbij iedereen zijn eigen mini-pizza kan maken. Deze ovens hebben meestal een open ontwerp, waardoor je het bakproces kunt zien en deelnemers actief betrokken zijn bij het maken van hun eigen maaltijd. Het compacte formaat en de snelle baktijd maken de pizzaretta oven een leuke en interactieve manier om thuis van verse pizza te genieten.

Of je nu kiest voor de veelzijdigheid van een houtgestookte pizza oven of de gezelligheid van een pizzaretta op je tafel, alle opties maken het mogelijk om thuis van heerlijke, zelfgemaakte pizza’s te genieten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...