Deze Fårikål stoofschotel is het nationale gerecht van Noorwegen, je hebt maar vier ingredienten nodig voor deze stoofpot van lamsvlees en kool. De naam “Fårikål” betekent letterlijk “schaap in kool”, wat de twee primaire ingrediënten van het gerecht weerspiegelt. Deze traditionele Noorse maaltijd is vooral populair in de herfst en wordt vaak geassocieerd met Fårikålfeestdagen aan het eind van september.
De oorsprong van Fårikål gaat terug tot de 18e eeuw, maar het gerecht heeft in de loop der tijd aan populariteit gewonnen in heel Noorwegen. Het lamsstoofpotje met kool is in Noorwegen al heel lang een traditioneel gerecht. Het feit dat de kooloogst samenviel met het slachtseizoen van de lammeren heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de populariteit van dit gerecht.
Het gebruik van lamsvlees aan het bot voegt extra diepte en smaak toe aan het gerecht. We hebben ook een slowcooker variant toegevoegd in dit recept.
Recept voor Fårikål stoofschotel voor vier Personen
Traditionele Bereiding met Lamsvlees aan het Bot:
Ingrediënten:
- 1 kg lamsvlees aan het bot, bijvoorbeeld schouderstukken of ribben, in stukken gesneden of schouder of nek zonder bot, in grote stukken gesneden
- 1 grote kool, in grove stukken gesneden
- 2 theelepels hele zwarte peperkorrels
- 2 theelepels zout (of naar smaak)
- Ongeveer 1 liter water
- Optioneel: enkele takjes verse tijm
Bereidingstijd:
- Voorbereiding: 20 minuten
- Koken: ongeveer 2 tot 2,5 uur
Bereidingswijze:
- Voorbereiden van Ingrediënten:
- Snijd het lamsvlees in stukken als dit nog niet is gedaan. Snijd de kool in grove stukken, waarbij de harde kern wordt verwijderd.
- Lagen Maken:
- Begin met een laag koolstukken op de bodem van een grote, zware pot. Bestrooi met wat zout en peperkorrels.
- Voeg een laag lamsvlees aan het bot toe bovenop de kool. Herhaal deze lagen totdat alle kool en lamsvlees gebruikt zijn, eindigend met een laag kool.
- Koken:
- Voeg genoeg water toe om het mengsel te bedekken, maar de pot niet te vol te maken. Breng het geheel aan de kook.
- Zodra het water kookt, verlaag je de hitte tot een zacht sudderniveau. Dek de pot af en laat het geheel 2 tot 2,5 uur sudderen, of totdat het vlees zeer mals is.
- Serveren:
- Serveer de Fårikål warm met gekookte aardappelen aan de zijkant.
Fårikål Slowcooker Variant:
Voor de slowcooker variant volg je de initiële stappen van het traditionele recept voor het voorbereiden van de ingrediënten en het maken van de lagen in de slowcooker in plaats van een pot.
Slowcooker Bereiding:
- Garen:
- Giet het water over de lagen in de slowcooker, zorg ervoor dat het geheel goed bedekt is maar niet overvol raakt.
- Dek de slowcooker af en stel deze in op ‘laag’ voor ongeveer 6-8 uur, of op ‘hoog’ voor 4-5 uur, tot het vlees zeer mals is.
- Serveren:
- Serveer de Fårikål net zoals de traditionele bereiding, met gekookte aardappelen aan de zijkant.