Home Recepten Aardpeer of topinamboer inspiratie en recepten

Aardpeer of topinamboer inspiratie en recepten

door Peter Eemsing
0 reageer 2,7K views
aardpeer

Vergeten groente, de aardpeer!

In de 17e eeuw kwam de aardpeer – topinamboer vanuit Noord-Amerika, ontdekt bij de Wendat of Wyandot indianen,  naar Europa toe. Hij is voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605. Sindsdien is de knol vooral in Frankrijk zeer populair. In Nederland kom je hem niet zo vaak tegen op de menukaart van restaurants, dat is jammer want het is een mooie veelzijdige wintervrucht.

De smaak van de aardpeer – topinamboer is een mengeling van schorseneer en de artisjok, licht zoet en notig. De aardpeer is een mooie begeleider van vlees. wild en gevogelte maar ook zeer geschikt om rauw te gebruiken in salades. Het is een mooie winterknol want na de eerste vorst kan je hem de hele winter door oogsten.

De onregelmatige schil is eetbaar maar je kan hem ook eerst een paar minuten koken en dan trek je de schil er zo vanaf. Je kan ook  makkelijk de aardpeer uit zijn schil happen, net zoals een sinaasappel.

Bereiding Aardpeer – Topinamboer

Roerbakken, Schaven, Stomen, Koken, Sous-vide

Rauw; in dunne plakjes schaven met schil en eventueel beetgaar blancheren

Koken; een kleine aardpeer kook je in zijn geheel ongeveer 15 minuten en een grote aardpeer ongeveer 30 minuten. Daarna ga je hem portitioneren.

Sous-Vide: in kwartjes gesneden ongeveer 50 minuten op 89 graden.

Inspiratie Aardpeer – Topinamboer

Wij gebruiken de aardpeer vaak samen in een schaal met ‘vergeten’ groente’s. Soms blancheer ik ze voor en dan zet ik de schaal met andere ‘vergeten groentes’ in de oven op 175 graden 30 tot 45 minuten en zet de oven dan de laatste 5 minuten op de grillstand om alles nog even lekker aan te kleuren.

Ook bereiden we ze vaak sous-vide. Dan snijd ik ze in kwartjes in de schil en doe en flinke scheut truffelolie in de vacumeerzak. Dan gaar ik ze 45 minuten op 89 graden. Afhankelijk van het hoofdgerecht gril ik ze daarna nog even rondom aan.

Hij is ook heerlijk om flinterdun te frituren, als een chip. Of gebruik hem in een soep, espuma of om een saus te binden.

Dit knolletje combineert geweldig met cantharellen en andere bospaddestoelen, zeker als je ze even na gaat grillen.

Kruiden die erg goed bij de aardpeer gaan zijn peterselie, venkelzaad, laurier, salie, rozemarijn en vadouvan.

Ook heel erg lekker is de aardpeer, ipv aardappels, in een zuurkool schotel met zure room.

 

Aardpeer en gezondheid, zie:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/107972-de-geneeskracht-van-aardpeer.html

https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-aardperen/

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...