Home Recepten Aardappelgratin oftewel gratin dauphinois

Aardappelgratin oftewel gratin dauphinois

door Christa Dreef
175 views
aardappelgratin

Aardappelgratin oftewel gratin dauphinois is een typisch Frans recept bestaande uit dunne aardappelschijfjes, overgoten met room en vervolgens afgebakken in de oven. Super simpel om te maken en overheerlijk van smaak. Tip: je kunt de aardappelschijfjes ook combineren met wat schijfjes knolselderij, of je kunt eventueel wat blauwaderkaas toevoegen tussen de laagjes aardappel. Probeer het zelf gewoon uit!

Dit recept is meer dan voldoende als bijgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 4 grote aardappels (ongeveer 500 gram)
  • 350 ml kookroom
  • 4 teentjes knoflook
  • 50 gram roomboter in kleine blokjes
  • zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze aardappelgratin:

Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht).

Schil de aardappels en snijd ze in zo dun mogelijk plakjes. Het beste kun je hiervoor een mandoline gebruiken of eventueel een keukenmachine. Plakjes van maximaal 2 mm dik geven het beste resultaat. Spoel de plakjes af met water en dep ze vervolgens goed droog.

Vet een ruime ovenschaal in met een blokje roomboter. Pel de knoflook en rasp 1 teentje over de ingevette ovenschaal. Leg daarop een laagje aardappelschijfjes, zodanig dat de bodem mooi bedekt is. Bestrooi dit laagje met een beetje zout en peper. Dit herhaal je tot alle aardappelschijfjes op zijn. Pers de overige knoflooktenen uit en voeg bij de room. Roer goed door en voeg een snufje zout en peper toe. Roer weer goed door en giet de room vervolgens over de aardappelschijfjes en leg de klontjes boter er bovenop. Zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 45 minuten. Indien je bovenste laagje helemaal mooi goud bruin wilt hebben kun je de ovenschaal de laatste 2-3 minuten even onder de grill van je oven zetten.

Serveer de aardappels met bijvoorbeeld wat boontjes, ratatouille of coq au vin. Eet smakelijk!

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...