Home Recepten Gevulde Batata met Kaas en Spek

Gevulde Batata met Kaas en Spek

door Peter Eemsing
0 reageer 52 views
Gevulde Batata

Ben je op zoek naar een makkelijk, maar overheerlijk gerecht? Probeer dan deze Gevulde Batata met Kaas en Spek! Batata, ook wel bekend als zoete aardappel, komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. De naam “batata” werd gegeven door de inheemse Taíno-bevolking en werd later overgenomen door de Spanjaarden toen ze de knol ontdekten en naar Europa brachten. De zoete aardappel heeft sindsdien de wereld veroverd met zijn heerlijke zoete smaak en veelzijdigheid.

In dit recept combineren we de batata met gesmolten kaas en knapperige spekjes voor het ultieme comfort food. Perfect, zonder uren in de keuken te staan.

Gevulde Batata met Kaas en Spek voor 2-4 Personen

Ingrediënten:

  • 2 grote zoete aardappelen (batatas)
  • 100 g spekjes, in blokjes
  • 100 g geraspte cheddar of een andere smeltkaas naar keuze
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse kruiden zoals tijm of bieslook (optioneel, voor garnering)
  • Ovenschaal of gietijzeren pan
  • Bakpapier (optioneel)

Bereiding:

  1. Voorbereiden:
    Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed eventueel een ovenschaal met bakpapier zodat de batatas niet blijven plakken en je minder hoeft schoon te maken.
  2. Zoete aardappelen bakken:
    Was de zoete aardappelen goed en prik er met een vork wat gaatjes in. Wrijf ze in met olijfolie en strooi er een snufje zout over. Leg ze in de ovenschaal en bak ze ongeveer 45-60 minuten in de oven, tot ze lekker zacht zijn van binnen.
  3. Spekjes bakken:
    Terwijl de batatas in de oven zitten, bak je de spekjes in een koekenpan tot ze lekker knapperig zijn, ongeveer 5-7 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier om het overtollige vet kwijt te raken.
  4. Vullen:
    Haal de batatas uit de oven en snijd ze voorzichtig open. Gebruik een vork om het zachte vruchtvlees los te maken en meng dit met de boter en een eetlepel zure room. Strooi de geraspte kaas over de aardappelen en verdeel de spekjes eroverheen.
  5. Gratineren:
    Zet de gevulde batatas nog 5-10 minuten terug in de oven, tot de kaas lekker gesmolten en goudbruin is.
  6. Serveren:
    Haal ze uit de oven en garneer met wat verse kruiden zoals tijm of bieslook voor een frisse touch.

En voilà, je Gevulde Batata met Kaas en Spek is klaar! Een simpel en snel gerecht dat iedereen lekker vindt.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...