Home Boeken Just Cook It van Sergio Herman met het recept van Carponata

Just Cook It van Sergio Herman met het recept van Carponata

door Peter Eemsing
7 reageer 9,K views
caponata just cook it

Just Cook It, Sergio Herman, meer dan 80 snelle recepten voor thuis

Hieronder vind je het recept voor Carponata uit Just Cook it. Met het sluiten van zijn driesterren restaurant Oud Sluis heeft de Zeeuws-Vlaamse chef Sergio Herman zichzelf een groot plezier gedaan. Het constante ongezonde najagen van de perfectie had hem in de jaren voor de sluiting zo maar kunnen beroven van het leven. Met de ruimte die hij zichzelf (en zijn gezin) gunde ontstond nieuwe creativiteit. Toegankelijke restaurants werden geopend en met Frites Atelier Amsterdam zette hij de standaard voor hoe frites gegeten moeten worden. Een nieuw kookboek van zijn hand zorgt er vervolgens voor dat hij zijn kookstijl bij jou in huis brengt.

Om eerlijk te zijn hebben we Just Cook It al enkele weken in huis voordat we tot een recensie toe kwamen. We waren nogal verzot op zijn recepten en hebben er daarom zoveel mogelijk uitgeprobeerd. Net als in Simple Food helpt Sergio je met eenvoudige gerechten het thuiskoken naar een hoger plan te brengen. Om te beginnen horen daar de verplichte basismaterialen bij. Als het aan Sergio ligt dan heb je een voorraad weckpotten voor gekonfijte knoflook, gedroogde tomaten, harissa en ingelegde citroenen. Uit zijn recept voor ingelegde citroenen leer je dat er veel meer te halen valt uit die citroenen dan alleen wat zout en zuur. Ook zo iets eenvoudigs als opgelegde mosterdzaadjes zijn niet meer weg te denken uit onze keuken. Die zaadjes zijn bij zoveel gerechten ware smaakbommetjes.

Dan de recepten. Laat je als beginnende kok niet afschrikken voor de ingrediënten. Als Sergio het ene moment kiest voor Chardonnay azijn en dan weer voor Cabernet Sauvignon azijn. Dat zijn de smaaknuances van de perfectionist. Negen van de tien keer kiest hij voor sushi azijn bij zijn gerechten en dat vinden wij een prima compromis. Een kookboek moet sowieso je creativiteit aansporen en dat doet Sergio absoluut. In Just Cook It staan veel recepten met een Zeeuwse achtergrond, maar de aandacht voor de Indische keuken vonden wij verrassend. Wij maakten onder anderen paccheri met buikspek, fregola met mosseltjes, gemarineerde makreel en het verplichte nummer uit Just Cook It: de rendang. Daar gaven wij natuurlijk onze eigen draai aan en we hebben genoten!

Just Cook It heeft alles wat een modern kookboek moet hebben. Een prachtige voorgeving, recepten die wat aan je eigen creativiteit overlaten, eigentijdse recepten met een gelaagdheid van smaken en vooral het gevoel dat bijzonder lekker eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Just Cook It kan je via deze link bestellen; http://www.libris.nl/nawijn-polak/boek/9789048840700?offer_id=50&aff_id=425&source=redirect

Alle boeken die je via ons kunt kopen hebben wij zelf ook gelezen en in ons bezit! Je steunt, met het aankopen van boeken bij koksland.nl, de lokale boekhandel via Libris. Aankopen boven de 15 euro worden kosteloos verstuurd. Voor aankopen onder de 15 euro betaald u 1.95 verzendkosten!

Hierbij één recept uit Just Cook It

Carponata

Op en top Sicilië. Ik heb een groot zwak voor gestoofde groente, dus carponata is een van mijn all-time favorites. Het lekkerste is om de groente een dag van tevoren te maken. Je hoeft dan alleen nog maar even wat azijn of olie en misschien nog een beetje zout toe te voegen. Je kunt het serveren als bijgerecht, maar ik eet het ook graag met een broodje met ansjoviscrème uit het hoofdstuk Basic magic. Sergio Herman

Ingrediënten Carponata

olijfolie, om in te bakken
1 rode ui, in elleboogjes
1 aubergine, grof gesneden
1 courgette, grof gesneden
zout en versgemalen zwarte peper
4 teentjes knoflook
1 el oregano, gehakt
2 takjes tijm
3 el cabernet sauvignon-azijn
3 stengels selder, ontdraad en schuin weggesneden
5 tomaten zonder vel, in partjes
1 el gezouten kappertjes
1 el amandelen, geroosterd
1 el pijnboompitten, geroosterd
1 el dragon, gehakt
1 el bladpeterselie, gehakt
1 el jonge basilicumtopjes
1 el groene olijven, gehakt
1 el zwarte olijven, gehakt
focaccia, in olijfolie aangebakken

BEREIDINGSWIJZE Carponata


Verhit olijfolie in een pan en bak rode ui, aubergine en courgette aan. Kruid met zout en peper. Rasp de knoflook erover en voeg oregano en tijm toe. Bak even verder en blus af met azijn. Voeg vervolgens selderij en tomaat toe en laat circa 45 minuten op laag vuur garen.

Caponata is het lekkerste als hij even staat. Eventueel serveren op kamertemperatuur.

Verfrist met nog wat azijn is het lekkerste. Voeg kappertjes, amandelen, pijnboompitten, dragon, peterselie en basilicum toe en roer goed om. Garneer met de olijven en nog enkele basilicumtopjes en serveer met de focaccia.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

7 reageer

Rob Verstappen 7 januari 2018 - 14:55

Ik heb het boek ook.
Niet alles vind ik duidelijk.
Ingelegde citroenen bijvoorbeeld:
moet je in een pot de rest aanvullen met water tot het onder staat? Blijven de citroenen heel?
Een weckpot heeft meer volume dan het
beetje vloeistof wat er gebruikt wordt.

Hopende op een reactie.

Rob Verstappen

Reply
Peter Eemsing 7 januari 2018 - 15:10

Hoi Rob, ik heb het boek even uitgeleend aan een vriendje van me, dus kan niet precies zien welk recept je momenteel bedoeld. Maar als ik citroenen zou inleggen zo ik het zo doen:
Ingemaakte citroenen

Ingrediënten
6-7 citroenen (onbespoten en onbehandeld)
6 à 8 volle eetlepels grof zeezout, liever geen geraffineerd zout gebruiken ik gebruik zelf Keltisch zeezout omdat het vol zit met sporen elementen en mineralen.
Gesteriliseerde glazen ‘weck’ pot waar je citroenen precies net inpassen
Was de citroenen, Snijd vier van de citroenen kruislings in tot bijna onderaan, maar zorg er voor dat de citroen door het puntje nog bij elkaar gehouden wordt.
Schep de ingesneden citroenen vol met zout en duw ze stevig aan in de pot tot ze klem zitten. Bestrooi de citroenen met de rest van het zout.
Pers de overgebleven citroen uit en giet het sap over de citroenen. Vul indien nodig aan met water tot de citroenen volledig onder het vocht staan.
Sluit de pot goed af en laat min 4 weken op kamertemperatuur fermenteren. Je kan natuurlijk allerlei smaakmakers zoals kruiden etc toevoegen, maar ik houd ze liever neutraal en pas het aan bij het gerecht waarvoor ik ze wil gebruiken. Je kan ze gebruiken met of zonder pekelvocht, ligt aan je gerecht.

Succes Peter Eemsing!

Ps leuke recepten op je website!

Reply
rob 7 januari 2018 - 15:16

dank je wel peter.
Erg snelle reactie!

En waarom kokend water?

Groet,

Rob

Reply
Peter Eemsing 7 januari 2018 - 15:20

Graag gedaan! Door kokend water toe te voegen trekt je pot vacuüm als je hem afsluit en de pot afkoelt en je zout smelt goed. Je zou het ook kunnen wecken in je eventuele weck ketel. Succes en laat maar even weten als ze gelukt zijn 😉

Reply
rob 7 januari 2018 - 15:25

ben er nu aan bezig. thanks!

ik neem aan dat je ook alleen de schil gebruikt?
Wt ga je er allemaal mee doen?

Reply
Peter Eemsing 7 januari 2018 - 15:30

Nee ik gebruik ze helemaal. En snijd ze in. Succes 😉

Reply
rob 7 januari 2018 - 15:33

ik heb een 4 liter weckpot weten te bemachtigen in België in Genk in shopping 1.
Er zitten nu 8 hele citroenen in maar ik ga er nog een paar onbespoten bijhalen.

Hoe lang wacht je tot je gaat proeven?Een maandje?

Rob

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...