Home Recepten Zuurkool ovenschotel met gehakt en wortel

Zuurkool ovenschotel met gehakt en wortel

door Peter Eemsing
0 reageer 5,6K views

Zuurkool en gehakt maar dan anders. Het is weer wintertijd, de tijd voor lekkere ovenschotels. In mijn kennissenkring beginnen steeds meer mensen weer zelf zuurkool te fermenteren met een ieder zijn eigen smaakjes. Oma deed het vroeger en nu doen wij het weer. Maar zuurkool kan je ook prima uit een zakje kopen, de biologische dan.

Deze zuurkoolschotel met worteltjes is lekker met appelmoes!

Is zuurkool gezond?

Bij 100 gram zuurkool heb je al bijna 1/3 van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen, ook bevat zuurkool Vitamine K. Veel mensen denken dat zuurkool ook gezond is door de grote hoeveelheid melkzuur bacteriën, die goed zijn voor je darmen stelsel, maar die bacteriën gaan allemaal dood als je zuurkool gaat koken. De melkzuur bacteriën zitten namelijk alleen maar in rauwe zuurkool. Ook zit er zuurkool veel zout, in 100 gram zuurkool zit ook al snel 1/3 van de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid. Of je nu rauwe-, wijn- of kruidenzuurkool gebruikt is aan je eigen smaak.

Recept voor 4 personen | voorberedeiding 15 min | kooktijd 1 uur

Ingrediënten

1 zakje rauwe-, wijn- of kruidenzuurkool
5 grote aardappelen
400 gram gehakt
70 gram geraspte kaas
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gesnipperd
half theelepeltje sambal
1 theelepel gehaktkruiden (let op zout!)
1 winterwortel
75 ml melk of room
1 theelepel nootmuskaat
50 gram roomboter
1 handje rozijnen of krenten

Bereiding zuurkool en gehakt

Schil en kook de aardappelen 20 minuten in kippenbouillon totdat ze gaar zijn.

Snijd ondertussen de wortels in kleine blokjes, voor een lekkere bite in je schotel, of snijd ze julienne om ze gaarder (zachter) te krijgen. Leg de gesneden wortel in je vergiet en laat daarop de zuurkool goed uitlekken.

Verwarm je oven voor op 200 graden en kruid je gehakt.

Rul je gekruide gehakt kort met de knoflook, sambal en de ui ongeveer 4-5 minuten, het mag nog een beetje rood zijn.

Verwarm ondertussen de melk met boter langzaam in een pan. Pak je aardappelpers en knijp de aardappels tot puree boven de pan in de warme melk met boter. Doe er nootmuskaat naar smaak bij en roer even 1 keer goed door.

Ovenschotel zuurkool en gehakt

In je ovenschaal doe je eerst je gevulde gehakt met daarboven op de zuurkool vermengt met de worteltjes en rozijnen. De blokjes blijven straks lekker knapperig en de julienne gesneden variant zal zacht worden.

Strijk je gevulde ovenschaal mooi af met je puree en garneer met je kaas.

Aangezien de ene oven de andere oven niet is, moet je rekening houden met 30 minuten in de oven op 200 graden. Gaat je kaas te snel bruinen doe hem dan 25 graden lager en bruint hij niet genoeg zet dan de laatste 5 minuutjes nog even je grilstand boven aan.

Ingrediënten

1 zakje rauwe-, wijn- of kruidenzuurkool
5 grote aardappelen
400 gram gehakt
70 gram geraspte kaas
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook gesnipperd
half theelepeltje sambal
1 theelepel gehaktkruiden (let op zout!)
1 winterwortel
75 ml melk of room
1 theelepel nootmuskaat
50 gram roomboter
1 handje rozijnen of krenten

Bereiding

Schil en kook de aardappelen 20 minuten in kippenbouillon totdat ze gaar zijn. Snijd ondertussen de wortels in kleine blokjes, voor een lekkere bite in je schotel, of snijd ze julienne om ze gaarder (zachter) te krijgen. Leg de gesneden wortel in je vergiet en laat daarop de zuurkool goed uitlekken. Verwarm je oven voor op 200 graden en kruid je gehakt. Rul je gekruide gehakt kort met de knoflook, sambal en de ui ongeveer 4-5 minuten, het mag nog een beetje rood zijn. Verwarm ondertussen de melk met boter langzaam in een pan. Pak je aardappelpers en knijp de aardappels tot puree boven de pan in de warme melk met boter. Doe er nootmuskaat naar smaak bij en roer even 1 keer goed door.

Ovenschotel

In je ovenschaal doe je eerst je gevulde gehakt met daarboven op de zuurkool vermengt met de worteltjes en rozijnen. De blokjes blijven straks lekker knapperig en de julienne gesneden variant zal zacht worden. Strijk je gevulde ovenschaal mooi af met je puree en garneer met je kaas. Aangezien de ene oven de andere oven niet is, moet je rekening houden met 30 minuten in de oven op 200 graden. Gaat je kaas te snel bruinen doe hem dan 25 graden lager en bruint hij niet genoeg zet dan de laatste 5 minuutjes nog even je grilstand boven aan.    

Zelf zuurkool maken?

Het beginnersrecept voor als je zelf gaat fermenteren is wel zuurkool. Vele kookboeken staan vol met recepten sinds de Scandinavische fermentatie trend naar Nederland is komen overwaaien. Je kan het natuurlijk ook aan je Oma vragen. Hierbij een goede instructiefilm van kokenmetkennis.nl.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...