Home Azie Zelf Sriracha saus maken

Zelf Sriracha saus maken

door Peter Eemsing
1 reageer 8,3K views

Sriracha ( Thaise uitspraak: [.. sǐ ː ra ː tɕ ʰ ā ː] ) is een type van hete saus, vernoemd naar de kustplaats Si Racha , in het Chonburi Province van Oost Thailand , waar deze voor het eerst werd geproduceerd en als bijgerecht geserveerd werd bij lokale visrestaurants. Het is een pasta van chili pepers, gedistilleerde azijn, knoflook, suiker en zout. De Amerikaanse versie heeft een warmte-rating van rond 1000-2500 Scoville-eenheden, minder dan de helft van de jalapeño pepers.

In Thailand wordt de saus vaak ‘sot Siracha’ genoemd en slechts af toe ‘nam phrik Siracha’. Traditionele Thaise Sriracha saus neigt zoeter en wateriger in textuur dan de niet-Thaise versies. Niet-Thaise sauzen zijn verschillend in smaak, kleur en textuur van de Thaise versies.

Wanneer je een willekeurige, vooral bij hipsters en foodies, keuken binnenloopt dan zie je vrijwel meteen de Sriracha saus staan met zijn eigenaardige vorm, vuurrode kleur en opgehemelde haan aan de voorzijde. De echte liefhebbers hebben hem zelfs aan hun sleutelbos hangen. Maar Sriracha, de badass Thaise stijl hete saus, is niet alleen in deze keukens omdat chefs deze serveren aan klanten (ik durf te wedden dat deze saus in veel meer restaurants wordt gebruikt dan wij denken). Het is er omdat de koks deze voor werkelijk alles gebruiken. En dus moet je deze saus zeker eens zelf proberen. Er is zelfs een Nederlandse website van: http://www.sriracha.nl

Het is de “heerlijke, kruidige smaak,” met zijn vleugje exotisme, die deze saus onderscheidt van de vele hete sauzen. Het zijn eigenlijk maar vier ingrediënten: chilipepers, knoflook, azijn en suiker. Maar die combinatie (met wat zout en conserveringsmiddelen) maakt het geheel behoorlijk excentriek en smaakt naar meer. Doe het op een (cheese)burger, pizza, hotdog, soep, pasta, spare-ribs en nog veel meer.

De kenners noemen het gewoon “cock sauce”.

Je kan de originele Sriracha hete/pittige saus hier online in Nederland bestellen: http://www.sriracha.nl

Zelf Sriracha maken?

Ingrediënten

1 pond rode jalapeno pepers

250 gram serrano pepers

6 knoflook tenen gepeld

5 eetlepels licht bruine suiker, je kan ook palmsuiker nemen

1 eetlepel zout

125 ml water

125 ml azijn

Bereiding

Haal de steeltjes van de peper en maal alle ingrediënten, behalve de azijn, in een blender grof, 5 tot 8 keer puls is vaak voldoende.

Doe je massa over in een een schone glazen pot, bedek met keukenplastic luchtdicht.

Zet weg op een donkere koele plaats en roer elke dag even goed door, ook de randen even goed doorroeren. Na 4-5 dagen begint je mengsel al lekker te bubbelen en dan is het klaar. Elke dag weer goed afsluiten!

Als er een lekker schuimlaagje op staat doe je alles weer in de blender en voeg dan de azijn toe. Maal alles weer goed fijn.

Zeef alles door een zeef en probeer zo veel mogelijk pulp door je zeef te drukken. De velletjes en zaadjes gooi je weg!

Dan doe je je gezeefde massa in een sauspan en kook het in tot de gewenste dikte. Blijf steeds roeren.

Verwijder het schuim en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De saus gaat nog iets indikken bij het afkoelen!

Gekoeld bewaren in een afgesloten fles. Je kan de saus je makkelijk nog een half jaar tot een jaar bewaren.

Geef een reactie

1 reageer

Peter Eemsing 13 januari 2018 - 16:15

License FOTO: Creative Commons 3 – CC BY-SA 3.0

Alpha Stock Images – http://alphastockimages.com/

Nick Youngson – http://nyphotographic.com/

Original Image: http://www.picserver.org/c/chili-peppers07.html

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...