Home Recepten Zelf ravioli maken, een basisrecept

Zelf ravioli maken, een basisrecept

door Peter Eemsing
0 reageer 3,1K views

Zelf ravioli maken is meer dan de moeite waard. Met dit simpele gerecht, met de juiste vulling en saus, zet je een ware smaaksensatie op tafel. Het is puur, eenvoudig en bevat slechts een paar basis ingredienten.

Als je zelf pasta maakt kan dat op vele manieren, ook volgens vele recepten. Door het vaker te doen ga je vanzelf een manier vinden die bij je past. Gordon Ramsey gebruikt maar 4 hele eieren en 1 dooier, ongeveer 250 gram, op 300 gram bloem. Thomas Keller gaat er prat op om 250 gram eidooier te gebruiken en maar 1 ei met eiwit erbij op 500 gram bloem.

Zoals je dus kunt zien zijn er vele manieren om zelf de basis voor verse pasta te maken. wij gebruiken een recept wat er een beetje tussen in zit. Let er trouwens ook op dat eieren er in vele soorten en maten zijn. Van maatje M tot maatje XL. Zorg er daarom voor dat je altijd extra bloem in huis hebt zodat je jouw pasta goed krijgt! Ravioli maken we ook in onze workshops, zie dekookworkshop.nl

Ingrediënten voor 4 personen

Verse basis pasta:
500 gram Typo 00 meel, wij gebruiken 5 stagioni superiore. Je kan ook Semola gebruiken.
4 grote ei dooiers en 1 ei met dooier en eiwit (ongeveer 250 gram ei)
6-8 gram zout
1 eetlepel olijfolie

Een ‘droge’ vulling bijvoorbeeld Pesto, gebruik dan alleen wat minder olie in je pesto!

Een lekkere saus

Zelf ravioli maken bereiding

Ankarsrum met deegrol
Ankarsrum

Wij zijn lui en doen dit vaak in onze Wartmann op de kookstudio of in onze Ankarsrum die we thuis gebruiken. Zorg er voor dat je ook een pastaroller set op je machine hebt.

Geen keuken machine? Geen probleem dan doe je dit lekker met de hand op je aanrecht. Het fijnste is dat je een marmerenblad hebt en die je dan gaat bestrooien met wat bloem zodat je massa niet gaat plakken.

Begin met maken van de pasta. Zeef daarvoor je pastameel om kluitjes te voorkomen en meng met het zout.

Leg het pastameel in een bult op je schoongemaakte werkblad en maak in het midden een flinke kuil. Doe in de kuil beetje bij beetje de eieren en voeg steeds een beetje meel toe in het midden waardoor het ei wordt vermengd met het pastameel. Voeg op het laatst of als eerste de olijfolie toe. Kneed alles goed door, het blijft in het begin zeer kleverig, totdat je mooie bol deeg hebt die niet meer aan je handen blijft kleven. Dat duurt zo’n 8-10 minuten. Gebruik desgewenst wat extra bloem.

Maak vervolgens aparte bolletjes van zo’n 60 gram (die passen namelijk mooi door de pasta machine) en leg in folie te rusten in de koelkast, gedurende een half uur. Ik heb wel eens geprobeerd dit met de hele bol te doen maar dat eindigt in een sliert pasta van 4 meter die niet meer te handelen is.

Haal de pasta uit de koelkast en haal door de pasta machine. Ik zelf begin meestal op de stand waar de rollen het verst van elkaar afstaan, haal de bolletje daar drie keer doorheen en ga dan door naar de volgende stand die iets kleiner is. Totdat je de één na kleinste (blijft je pasta iets dikker) of allerkleinste stand hebt bereikt. Als je het bolletje pasta door alle standen hebt gehaald, liefst 2 keer doorhalen per stand, ontstaat er grote lange lap deeg.

Het is belangrijk om steeds nieuwe bloem over je blad en je pasta te doen zodat het niet gaat plakken. Ook een te warme werkomgeving zal je niet goed helpen.

De Ravioli vullen

Ravioli vulling is er in vele soorten, je kan jezelf helemaal uitleven hiermee. Een mooi basis recept is de Pesto. Het is erg belangrijk dat je vulling niet te nat is, daar gaat je deeg heel erg kleverig van worden en zorgt ervoor dat je ravioli straks gaat lekker in de pan! Zorg ervoor dat je vulling is afgekoeld en uitgelekt! Ook is het belangrijk dat je vulling goed op smaak is!

Je kan de ravioli op 2 manieren vullen:

Voor de kleinere ravioli leg je kleine bolletjes vulling op 1/3 van de breedte van je pasta lap en zorg ervoor dat je genoeg afstand houd tussen je bolletjes om ze straks uit te steken. Je vouwt vervolgens je lap op de helft dubbel over de vulling heen. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in het midden blijft zitten en steek ze vervolgens uit met een steekvorm, of gewoon met een mes.

Zorg ervoor dat je vulling droog is en dat je bij het verwerken geen lucht in je kussentje zit!

Voor een grote ravioli leg je gewoon twee vellen pasta over elkaar heen met je bolletjes vulling in het midden. Druk de lucht er rond om uit en pak een vorm om ze uit te steken. Dit kan natuurlijk ook met een mes maar dan moet je de randjes even goed dicht drukken.

Je zult zien, als je dit vaker gaat doen je binnen een uurtje heerlijke verse ravioli maakt!

Ravioli vulling maken.

Ravioli met Pesto vulling

Met een lekkere saus en vulling maak je je gerecht af. Voor de vulling kiezen wij vaak restaatjes uit de koelkast. Op de foto zie je een met een pesto vulling , gebruik wel een stuk minder olie als je deze pesto als vulling maakt, en eentje met een champignon walnoten vulling. De champignons bak je even aan met een uitje en vervolgens doe je het in je mixer met wat lente ui, peterselie, olijfolie en natuurlijk een beetje truffel olie voor de smaak. Laat afkoelen en eventueel uitlekken voordat je het gaat gebruiken. Zorg er ook voor dat je vulling wat hoog in smaak zit.

Ravioli koken

Kook de ravioli in een pan met licht koken water. Na een tijdje komen ze boven drijven en kook ze dan nog 1-2 minuten door. Zelf vind ik het fijn als ze iets ‘al dente’ blijven.

Kies een lekkere saus op basis van een bouillon met room die bij je vulling past.

Eet en kneed smakelijk!

ravioli maken
Ravioli met Champignon/Walnoten vulling

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...