Home Recepten Caprese salade mooi en lekker

Caprese salade mooi en lekker

door Maurice Langezaal
189 views
Caprese

Caprese (“salade in de stijl van Capri”), die in Nederland meestal Insalata Caprese wordt genoemd, is een gerecht uit de Napolitaanse Italiaanse keuken.

Caprese bestaat uit in plakken gesneden tomaat en mozzarella – soms ook, maar zelden, in blokjes – en blaadjes basilicum. Ze wordt besprenkeld met een goede olijfolie en verder op smaak gebracht met wat zout. Dit gerecht heeft de kleuren van de Italiaanse vlag. Deze variant is wat uitgebreider en ook nog eens een plaatje op je tafel.

Caprese wordt in Italië bij voorkeur als een zogeheten ‘primo’ genuttigd, dus in de plaats van bijvoorbeeld een pasta, maar soms ook als een ‘secondo’: vlees en groente. 

De primo is geen voorafje; dat is de antipasto, het voorgerecht.

Ingrediënten:


5 x bolletjes buffelmozarella
1 x aubergine
1 x gele courgette
1 x groene courgette
5 x roma tomaat
5 x gele tomaat
1 bos basilicum
Balsamico azijn (Guiseppe Guisti)
Valderrama Grand Cru olie
Peper uit de molen en Maldon zout

Bereiding Caprese:

Snij alle courgette, tomaat en aubergine in plakken van dunne plakken van ongeveer 0,5 cm. Grill de plakken courgette en aubergine met valderrama grand cru olie en peper en zout deze na.

Snij ook de buffelmozarella in dezelfde dunne plakken van 1/2cm.

Pluk de grote blaadjes basilicum los.

Bouw vervolgens in een ronde schaal de Caprese op als volgt: plakje rode tomaat, plakje gegrilde gele courgette, plakje gegrilde aubergine, plakje mozarella, plakje gegrilde groene courgette, plakje gele tomaat, blaadje basilicum etc etc.

Afgarneren met basilicum, peper, zout, Balsamico azijn en olijfolie.

Buon appetito!

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...