Home Recepten Zelf Kaas roken

Zelf Kaas roken

door Peter Eemsing
1352 views

Koud roken van kaas

Een stukje kaas roken met een mot van pruimenhout. Het is leuk en lekker als je aan tafel een stukje kaas serveert wat net gerookt is. Het enige wat je nodig hebt is een koud roker, een houten plank en een glazen stolp en wat mooie kaas soorten. Als je dan de stolp optilt komt er die heerlijke lucht van gerook hout of kruiden voorbij wat de kaas al lekkerder maakt dan hij waarschijnlijk is.

Je kan kiezen uit vele soorten houtmot, ik gebruik zelf voor kaas vaak de mot van pruimen. Je kan een kaas uit 1 stuk gaan roken of al kleine blokjes wat weer wat makkelijker serveert voor je gasten.

De duur van het roken hangt een beetje af van de smaak die je wil toevoegen maar voor dit recept is een 2-3 minuten voldoende.

Bereiding

Snij je kaas op de gewenste formaten. Vul je smoker met de houtmot en steek dit aan. Plaats de glazen stol op de kaas en stop het slangetje er onder. Zorg ervoor dat de stolp lekker vol komt te staan met rook.

Trek je slangetje eruit en zorg ervoor dat je stol goed plat op je kaasplank staat zodat de rook niet kan ontsnappen. Laat de stol nog een klein tijdje staan zodat de rook lekker kan intrekken. Als de rook wegtrekt/neerslaat kan je hem vlak voor serveren nog een een keertje vullen met nieuwe rook.

Voor kaas kan je ook heel goed eiken, berken of andere soorten houtmot gebruiken. Het is heel erg leuk om mee te spelen en ook door de rooktijd te verlengen of verkorten te ervaren wat het met de smaak doen.

Als ik zelf kaas serveer gebruik ik bij elk stukje kaas vaak een andere mot en maak dit aan tafel klaar, zodat je 3-4 mini gangetjes achteraf krijgt. Wij verkopen zelf de Wartmann Smoker, voor meer informatie zie https://koksland.nl/winkel/wartmann-roker-rookapparaat/

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...